Надежда Петкова и Николай Сотиров получиха наградите за най-добри актьори в ВGMOT

Nadzhda-Ptkova-i-Nikolay-Sotirov-poluchiha-nagradit-za-nay-dobri-aktyori-v-VGMOT
Надежда Петкова и Николай Сотиров получиха наградите за най-добри актьори в ВGMOT
Талантливата габровска актриса Надежда Петкова и известният български театрален и киноактьор Ники Сотиров станаха носители на красивите наградни статуетки на Международния фестивал на спектаклите за един актьор, след като международното жури ги избра за най-добра актриса и най-добър актьор в ВGMOT, който се проведе от 14 до 18 май в Габрово.

Талантливата габровска актриса Надежда Петкова и известният български театрален и киноактьор Ники Сотиров станаха носители на красивите наградни статуетки на Международния фестивал на спектаклите за един актьор, след като международното жури ги избра за най-добра актриса и най-добър актьор в ВGMOT, който се проведе от 14 до 18 май в Габрово. Надежда Петкова стана най-добра актриса на фестивала заради всеотдайната си игра в представлението „Комедиантката“ или както се изрази председателката на журито - „за много сериозната актьорска работа“. Драматизацията на новелата на Джон Леру, както и режисурата е на Невена Митева. Надежда Петкова успя да покаже големия диапазон на таланта си. Тя беше актриса, кукловод, разкъсвана от дилема жена, която носи в утробата си дете с увреждане. Надежда Петкова успя да градира превръщането на какавидата в красива пеперуда с много пластика на тялото си и да поднесе на зрителите изключително динамично и вълнуващо представление.

Актьорът Ники Сотиров се представи блестящо в представлението „Откриването“ от Петър Турини като включи в него целия си арсенал от актьорски заложби. Той беше актьор, мим, изключително музикален и пластичен танцьор и емоционален изпълнител на любими джазови парчета. Представлението му беше и изключително зрелищно, благодарение на участието в него на супер пластична танцьорка от балет „Арабеск“. Представлението звучеше още по-искрено и заради музикалния съпровод на пиано на живо.

Голяма част от публиката, запозната предварително с афиша на фестивала, очакваше, че фаворит за наградата за най-добра мъжка роля ще е Захари Бахаров в култовия моноспектакъл „Чамкория“ по романа на Милен Русков. Според чуждестранните членове на журито от Армения и Румъния наградата абсолютно заслужено е за Ники Сотиров. Захари Бахаров обаче също беше отличен. Той получи плакет от името на Съюза на артистите в България за ролята му на бай Славе в спектакъла „Чамкория“ на Театър 199.

Директорът на габровската Драма Невена Митева връчи от свое име две специални награди. Диплом получи актрисата от Грузия Белла Киквадзе за ролята си в социално ангажирания спектакъл на театъра от град Узургети „Еленчето“. Втората директорска награда бе за съвременен прочит на класическо произведение за актьора Флоран Бекиу от град Ръмнику Вълча, Румъния в представлението „Сънят на Хамлет“.

Според председателя на журито г-жа Красимира Филипова – театровед и директор на дирекция "Театър, вариететно и цирково изкуство" при Министерството на културата, селекцията на фестивала е много достойна и заслугата за разнообразието от спектакли е на театроведа Богдана Костуркова за българските и на Невена Митева за чуждестранните спектакли. Специална благодарност получи и габровската публика за точните си реакции в салона. „В този разнообразен афиш видяхме и различни прочити на текстове – коментира Красимира Филипова, - различни актьорски изразни средства и една много сериозна актьорска плеада с големи възможности в изразните средства. Ние доста сериозно обсъдихме представянето с моите колеги Людвик Харотюнян от Армения и Даниел Попеску от Румъния и на моменти имахме доста ожесточени спорове.“ Настина след последното представление в петък вечерта на публиката се наложи да чака решението на журито повече от 45 минути.

Според Даниел Попеску – член на журито от Румъния, селекцията на фестивала е чудесна. Участието в международни фестивали според него е много важно за театралите, тъй като можеш да видиш наведнъж много спектакли от различни страни, различни актьори, различна режисура. Избраните спектакли, смята Попеску, са били изключително интересни заради разнообразните изразни средства на актьорите и езикът, на който се играе изобщо не е важен. Най-важното е, че актьорът играе на сцената и ти разбираш какво иска да каже. Разбира се важното за театралите е, че се се срещнали и запознали на този фестивал, поговорили са и се сприятелили.

Равносметката, споделена от директора на габровския Драматичен театър и организатор на фестивала Невена Митева, е, че фестивалът става все по-добър, все по-сериозен и все по-голям. Тази година за първи път имаше селектирани за участие най-много – 13 представления. Освен българските, участваха и спектакли от 4 други държави - Грузия, Армения, Румъния и САЩ. Невена Митева сподели с публиката идеята на актьорите от габровския театър на следващото издание на фестивала да има награда и от тяхно име.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото