На Карнавала за пръв път дефилират - но без ирония, Васил Априлов, Пенчо Семов, Ран Босилек, Радой Ралин

Na-Karnavala-za-pr-v-p-t-defil
На Карнавала за пръв път дефил

За пръв път видни личности, пред които габровци се прекланят, ще дефилират в карнавалното шествие, но без ирония и окарикатуряване. Вчера в карнавалната работилница чакаха да заемат местата си известни от историята и съвременността ни фигури, допринесл

В карнавала ще дефилират още Васил Априлов, Ран Босилек, чиято 130-годишнина честваме тази година, Пенчо Семов.  
    „Нека не забравяме, че карнавалът е едно огледало на нашата действителност и то невинаги е криво“ - коментира кметът Таня Христова. А режисьорът на карнавала Иван Минчев похвали художниците, начело с Драгомир Цанев, които постигнали изключителна прилика при изработването на триметровите фигури.
    Под мотото „Няма такава държава, има такъв град“ карнавалното шествие с над 2000 участници и 65 картини ще тръгне в 18 часа. И тази година трасето е по познатия маршрут – от спортния комплекс на Националната Априловска гимназия, край площад „Възраждане“, по улица „Брянска“, до новото кръгово кръстовище пред бившата Консултативна поликлиника. По традиция шествието ще поведат глашатаят Ранката Барабанката и фигурата на бащата на карнавала Слави Бонев. За габровци, които искат да се включат в карнавалното настроение и с вида си, ще има два пункта за безплатно гримиране пред библиотека „Априлов-Палаузов“.
    Предстоят ни много изненади и смях, който ще ни държи весели дни, след като завърши шоуто, обещават организаторите. Допълнително весело настроение ще носят и коментарите на водещите от петте коментаторски пункта, разположени по трасето. Затова е добре габровци да потърсят места за гледане на шоуто около тях. На площад „Възраждане“ случващото се на карнавала ще коментират известните водещи от БГ радио Симо и Богдана, а в района на хотел „Балкан“ - техните колеги Наско и Лора.
    Габровската котка, чиято опашка отново ще бъде символично отрязана от кмета на града, в Годината на Маймуната ще бъде придружавана от 40 танцуващи маймунки.
    Сватбата на Рачо Ковача ще бъде един от гвоздеите сред карнавалните картини, издаде режисьорът на шоуто Иван Минчев. „Ние няма да венчаваме основателя на Габрово, а героя на габровския фолклор Рачо Ковача“ - контрира нападките за заиграването със символа на града режисьорът на карнавала. Булката на Рачо беше избрана публично в седмицата преди карнавала на специален кастинг на улица „Радецка“, а днес двамата млади ще бъдат венчани с помощта на специалисти в сватбарския жанр от ЕМО „Етър“. Областният управител Николай Сираков пак се е вредил с главна роля – той ще бъде отчето, което ще венчае Рачо Ковача и булката му Павлина Дамянова.
    В шоуто ще има още герои на народния фолклор като Крали Марко, за който твърдят, че се е развихрял под Градище през XIV век. Негов стряскащ паметник със светещи мустаци ще бъде издигнат на карнавала от хайдутите от град Търговище.
    „Държавата се държи на магия“ - под това мото габровският маг Дани Меджикс и неговата група ще дефилират в шествието.
    В карнавала ще има доста музикални акценти.
Продължава на стр. 2
 Макар и изключително трудно, организаторите успели да уредят участието на Имперския струнен оркестър от Петербург с последните живи участници в него. След фигурата на господаря на света – Путин, те ще дефилират като свирят Чайковски и Прокопиев. Организаторите успели дори да уредят „Куин“ да изпеят три песни в Габрово преди концерта си през юни на стадион „Герена“. В карнавалното шествие ще има още доста картини, участниците в които ще свирят, пеят и танцуват на живо. Сред тях ще бъдат джаз оркестър, пристигнал чак от Ню Орлианс, три салса трупи, пет оркестъра, жълтешките баби и т. н. Общо 10 ще са движещите платформи, на които ще се случва нещо интересно. Няма да липсва и популярната картина, в която се раздават ракия и сланина, а едно от мотото й е „Пълното изтрезвяване води до внезапна смърт“.
    Разбира се, сред най-мащабните и интересни макети в шествието, които показват абсурдността на държавата ни, ще бъдат на българските политици. Според режисьора Иван Минчев най-високият макет в карнавала е, както се полага на сцена с участието на Бойко Борисов, озвучена с любими шлагери на премиера като „Батальонът се строява...“. Няма как да бъде пропусната актуалната тема за мигрантите. Картината с г-жа Меркел, която ще се появи за първи път в карнавала, също ще е сред високите – около 5 метра. Веднага след честването на юбилея си на 20 май в Габрово ще пристигне и Христо Стоичков. Пазена в тайна най-дълбоко остава интригата в каква роля ще се появи кметът Таня Христова.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Арт

Към началото

Следвай ни