На чичо ми е нанесен жесток побой

Kakva-e-prichinata-za-sm-rtta-na-54-godishniya-m-zh-tryabva-da-ustanovi-dos-debnoto-proizvodstvo
Каква е причината за смъртта на 54-годишния мъж трябва да установи досъдебното производство
Жители на село Дамяново пуснаха подписка до МВР, считат се за беззащитни и искат ефикасна полицейска защита

„На чичо ми е нанесен жесток побой без причина. Той никога не е бил конфликтен, беше много добър и усмихнат човек. Имаше си психично заболяване, но се лекуваше, когато имаше нужда. Работеше в завод в Севлиево, но напоследък беше в отпуск, за да гледа възрастната си и болна майка в село Дамяново.” Това разказа Данислава Петрова, племенница на 54-годишния мъж от Дамяново, за чиято смърт прокуратурата води разследване.
Ще припомним, че С. П. почина на 28 май т. г. в севлиевската болница „Д-р Стойчо Христов”, 16 дни след като беше пребит от свой съсед в с. Дамяново. Неофициално в селото се носят различни версии за конфликта, но от полицията отказаха да потвърдят дали е имало разпра за някаква фалшива монета, продадена на починалия, или други междусъседски разправии. Проверяват се всички версии, уточниха разследващи.
Защо се е стигнало до побоя и каква е причината за смъртта на 54-годишния мъж, трябва да установи досъдебното производство, което се води под ръководството на Окръжна прокуратура Габрово. То е за причинена по непредпазливост смърт на С. П., „вследствие на умишлено нанесена му на 12.05.2023 г. телесна повреда в имот в с. Дамяново, община Севлиево. Назначена е съдебно-медицинска експертиза за причините за смъртта и наличието на причинно-следствена връзка между нанесената телесна повреда и настъпилата по-късно смърт. Установено е, че пострадалият е бил прегледен от представител на Спешна медицинска помощ в севлиевската болница „Д-р Стойчо Христов” непосредствено след нанесеното телесно увреждане. В тази връзка е изискана медицинска документация и са разпитани свидетели. Предстои приобщаване на видеофайлове от записи и назначаване на техническа експертиза по отношение на тях”, допълниха от прокуратурата.
Директорът на Областната дирекция на МВР в Габрово старши комисар Цветомир Цонков потвърди, че вече е получил подписката на жители на село Дамяново. Колективното заявление на хората от Дамяново е било събирано през месец април, тоест преди смъртта на съселянина им С. П. Внесено е на 30 май и в него се казва:.
„Уважаеми господин старши комисар,
Във връзка със зачестилите посегателства върху частната собственост, представляваща жилищни постройки (къщи и дворни места) на жителите от с. Дамяново при общ. Севлиево, обл. Габрово, желая да Ви информирам за колективен иск относно изпълнението на основните функции на поверената Ви структура, а именно осигуряването на обществения ред и сигурността на гражданите. 
Жителите на селото са изключително притеснени относно фактите, касаещи правораздаването и гарантирането на сигурността на индивида – права, които им принадлежат съгласно основния закон на Републиката – Конституцията. 
    Гарантирането на неприкосновеността на частната собственост е в компетенциите на органите за сигурност и обществен ред, във връзка с което желая да Ви информирам, че към датата на настоящето волеизявление гражданите на селото се чувстват беззащитни, изложени на риск от извършване на посегателство както срещу тяхната собственост, така и срещу самите тях от граждани с нечестиви намерения. По повод породените чувства на беззащитност жителите на селото смятат, че основните функции на МВР в лицето на ОДМВР - Габрово - представлявано от Вас, като ръководител на подчинена структура по чл. 37 от Закона за Министерство на вътрешните работи (ЗМВР) не са ефикасно изпълнение, което поражда недоверие към институцията и държавността.
В изпълнение на описаните в чл. 2 ал. 1 и чл. 6 ал. 1 т. 1,2,3 от ЗМВР дейности от ръководената от Вас структура и подчинените Ви служители, желаем да обърнете внимание на описаните притеснения и да разпоредите на компетентните за това служители провеждането на необходимите мероприятия за засилване на полицейското присъствие в населеното място, както и да се проведат необходимите оперативно-издирвателни и досъдебни мероприятия относно разкриването на описаните в началото престъпления срещу частната собственост на жителите...
Във връзка с гореизложеното, приложено Ви изпращам списък с положен собственоръчен подпис от жителите на населеното място, които подкрепят описаното горе волеизявление.”

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Държавност

Към началото

Следвай ни