Мириам Енгел с концерт в София

Miriam-Engеl-s-kontsеrt-v-Sofiia
Miriam-Engel-06-11-19.jpg
Мириам Енгел, правнучка на габровския индустриалец Иван Хаджиберов и на министър-председателя на страната Никола Мушанов, ще танцува в петък, 8 ноември, на сцена „Дерида“ в София, научи вестникът от нейната майка Микаела Енгел.

Нейното солово изпълнение е наречено YOUTH (A-Wake). Своеобразен момент от живот, печална песен, годишнина, носталгия или обезверяване. YOUTH (A-Wake) е уникален поглед, искрен до сълзи от смях или тъга, в личния живот на един кариерист, перфекционист, неорганизиран, човек. Жена. YOUTH е поетичен и предизвикателен монолог за пространствата на времето и тялото. Прескача между биография и образ и сортиране на лични прозрения чрез физическа виртуозност, пеенеи актьорска игра. Използвайки елемента на водата като символ на младост, памет и отражения, Мириам Енгел създава огледало на душата, или кристална топка на гадателка, търсейки момент на разговор очи в очи – на внучка с баба, или на една жена със себе си. Чрез ритъма на ежедневните ритуали спектакълът преминава през свещеното и нечестивото. Адаптирайки класически и канонични музикални композиции, YOUTH (A-Wake) се изправя срещу концепцията за безсмъртие, лутайки се между това да се превърне в реквием за младостта, или празник на вечността.

„Мириам създаде YOUTH (A-WAKE) в памет на баба си, незабравимата актриса и танцьорка Дора Мушанова (1920 – 1994), която е един от пионерите на класическото танцово изкуство, артист и преподавател в София в началото и средата на 20-ти век“, обясни за вестника Микаела Енгел.

Освен изпълнител Мириан Енгел е и хореограф на спектакъла, който е построен по музика на Моцарт, Клаудио Монтеверди, Фабиан, Уилбър Шванд, Томер Авраам и др. Спектакълът е реализиран с подкрепата на Община Йерусалим, културен департамент, Израел и Посолство на Израел в България.

Самата Мириам Енгел е главен изпълнителен и артистичен директор и хореограф на Аngela Dance Co. Israel и „Mazya Dance series” фестивал, Йерусалим, Израел. Художествен ръководител и уредник на фестивала „Танцови серии“ - Театър Мазия, Йерусалим, Израел.

Хореограф, танцьор и старши майстор по балет и съвременен танц. Основава Angela Dance Co. през 2012 г. заедно с партньора си, балет майстора, Сергей Шамота - работил като хореограф и водещ танцьор в различни компании в Израел и по света.

Снимка: Derida Dance Center

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Арт

Към началото