Министър Демерджиев: Хартиената бюлетина мотивира купения вот

Топ новина!
Министър Демерджиев прие отчета на Областната дирекция на МВР

Иван Демерджиев, служебен заместник министър-председател по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи, беше вчера в Габрово по две причини – годишния отчет на Областната дирекция на МВР и предстоящите избори.

Още веднъж ще направим анализ и план на действие по отношение на предстоящите избори, защото те ще бъдат по-различни за нас, каза министър Демерджиев на брифинг с медиите. Щс бъдат с по-висок заряд, с повече активност на тези, които се стремят да манипулират, да купуват гласове, да ползват корпоративен вот и т.н. Анализирали сме секциите. Използвали сме наши данни и данни от неправителствени организации. Знаем кои са рисковите секции в цялата страна. Знаем кои са секциите, в които резултатът е обръщан компактно в различните гласувания. Знаем кои са секциите, в които има небивал брой преференции – малко е вероятно избирателите дори да познават спечелилите преференциите. Така че там сме концентрирали особено внимание. Работата ни започна доста по-назад във времето. Оперативната работа трябва да е превантивна, трябва да се засили Очаквам увеличаване на купуване на гласове. Но активността спрямо предходните избори има тенденция да се увеличава – поне такива са оперативните данни. Хартиената бюлетина способства тези процеси. Тя мотивира тези, които използват различните форми на изкривяване на вота. Връзката е очевидна и пряка, тя може да се проследи във всички проведени досега избори. Възможността да се отчита начина на гласуване и да се докладва обратно на този, който по един или друг начин е ангажирал гласувания, какъвто дава хартиената бюлетина, очевидно способства тези практики. Понякога не става въпрос и за пари, търсят се и други форми, които вървят по ръба на закона. Уверявам тези хора, които се занимават с тези практики, че ги познаваме и ще направим всичко възможно, за да въздействаме ефективно. 

Министър Демерджиев коментира ситуацията около нелегалните мигранти, преминаващи през териториите на страната ни. Този коментар идва на фона на инцидента на автомагистрала “Тракия” – на 26 февруари рано сутринта катастрофира бус с 46 мигранти от Афганистан. По думите на министър Иван Демерджиев в цяла Европа действа организирана престъпност, свързана с мигрантите:

Говорим за организирана престъпност, която действа от територията на Турция до територията на последната държава в Европа. Представете си цялата карта на Европа и по цялата карта на Европа има изключително добре изградени престъпни структури. Това беше тема на разговор и в петък на Втората министерска конференция за управление на границите в Атина, на която участвах лично. Така, че цяла Европа в момента се мобилизира да отговори на това, защото смъртта, на която сме свидетели, не е само в България. Тя е отново на територията на цяла Европа. 60 мигранти загинаха на брега на Италия. 250 проникнаха там. Те дойдоха от територията на Турция. Понеже чувам всякакви експертни мнения, съжалявам, че съм леко до някаква степен афектиран от това. Защото, когато говорим, дължим фактите да бъдат верни, истински. А истинските факти са, че от територията на Турция тръгват мигранти към цяла Европа. България е само една възможна дестинация, при това не най-натоварената.”

По повод думите на главния прокурор след катастрофата на магистрала „Тракия“, че „в страната и в ЕС влизат свободно хора, които не знаем какви и кои са и ние играем на стражари и апаши и ги гоним по пътищата на България“, министър Демерджиев каза следното:

Не си играем на стражари и апаши, Главният прокурор трябва да е пределно наясно, ако не е използвам случай още едни път да му обясня. Нашата задача е да спрем вторичните придвижвания на територията на страната. Първата ни задача е да спрем мигрантите на границата. Там сме затруднени от следните обстоятелства – 110 км от граничната линия не е технически обезпечена. Представители на Европейската комисия ще помогнат изключително бързо тези 110 километра да се обезпечат, да се набавят автомобили и да се попълни щата на “Гранична полиция”, който за намален за последните 10 години с 2000 бройки. Това са основните проблеми. Да спрем мигрантите още на границата. В 16 часа имам среща с министъра на отбраната и ще направим всичко възможно с наличните сили максимално да уплътним границата. Паралелно с това работим по изграждане на техническите съоръжения. Средствата ще дойдат от Европейската комисия, която отчита този проблем, готова е и иска да помогне. Оттам нататък ще преследваме емигрантите. Годините наред те минаваха на парад, без никой да противодейства. Преследването и задържането им е условие за приемането ни в Шенген. Ние ясно сме заявили този приоритет и ще го спазваме. И пак използвам случая, без да искам да влизам в конфликт с никого. Всяка институция трябва да бъде е отговорна към този проблем. Отговорен е и собственикът на този бус, с който бяха извозени мигрантите от Афгганистан, един от които загина, за съжаление, другите бяха ранени. Издирен е собственикът на този бус, предоставили сме материали на прокуратурата за него още на 4 януари (Бел. а. Стана ясно и че собственикът на микробуса, катастрофирал на 26 февруари на „Тракия“ притежава и друг бус, в който бяха заловени група мигранти в началото на януари. Мъжът е от Благоевград и е разпитван за случая преди месец. Тогава не му е повдигнато обвинение и е пуснат на свобода.) Вместо да правим коментари за стражари и апаши, нека всеки си влезе във функциите. И това го казвам най-добронамерено. Защото ако не обединим усилията да се борим с този проблем проблем, ние няма да можем да се справим. В това число и законодателната власт, която ни изостави в предходния парламент и не прие изменение в тези три текста, които касаят нелегалната миграция.

Ivan Demerdgiev

Няма граница в Европа, нито една, през която да не преминават нелегални мигранти. Разликата е, която ние в момента налагаме като тенденция, е да не ги допускаме да преминават свободно през България, да се вливат в Сърбия и оттам да заливат цяла Западна Европа. Така че това е единствената разлика. И точно поради тази разлика ставаме свидетели понякога на преследвания, на укриване на мигранти. Нещо което преди не се случваше на територията на страната. Не че преди не преминаваха, преминаваха много повече, но никой не им противодействаше. И точно това е основната причина в Австрия има над 100 000 нелегални мигранти и затова Австрия е против приемането на България и Румъния в Шенген. За да не е случва това, да не търпим критики, ние показваме коренно различен стандарт. Това се оценява от всички страни в Европа, получаваме подкрепа – финансова, техническа и морална.

На въпроса кой не си е свършил работата, вътрешният министър каза: „Вие си отговорете. Нашата задача, както нееднократно е казвал главният прокурор, е да установяваме и да подаваме информация. Тази задача ние сме я свършили на 4 януари. След нас има прокуратура и съд. Всички шофьори на всички автомобили са установени – те са трима, материалите са предадени на прокуратурата, има образувано досъдебно производство.

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Държавност

Към началото

Следвай ни