Мая Карагьозова отново поема управлението на Националния музей на образованието

	От днес Мая Карагьозова е новият-стар директор на Националния музей
Мая Карагьозова отново поема
От днес Мая Карагьозова е новият-стар директор на Националния музей на образованието. Завършила е Великотърновския университет – специалност история през 1980 г. Един от утвърдените специалисти - на отдел „Най-нова история“ от 1985 г.

Научен сътрудник е от 1987 г., когато в музея все още имаше научна група. Изследователската й работа в последните две десетилетия е върху „Отглеждане и възпитание на деца в неравностойно положение“, в партньорство с група изследователи от БАН. Тя е автор на историческата част с начало - първото сиропиталище в България след Освобождението в Пловдив през 1878 г. Член е на Фондация „Сирак“, първата неправителствена организация в България след 1989 г.
От 2000 до 2013 г. е директор на НМО. Сега отново на вниманието й ще бъдат както научноизследователските проблеми, така също експозиционната и популяризаторската дейност на културно-историческото богатство (повече от 200 000 артефакти), цялостната дейност на музея, един от 100-те национални обекти с най-многобройна детска публика. На кормилото на музея тя ще трябва да съвмести и проучване на започнатата тема: „Училищната празнична система от Възраждането до наши дни“.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни