Маргарита Доровска е кураторът на Център "Кристо и Жан Клод"

Топ новина! Margarita-Dorovska
Маргарита Доровска
  Ключовият за Габрово  проект – Център за съвременно изкуство "Кристо и Жан-Клод", направи още една стъпка в реализацията си.

  От началото на септември Маргарита Доровска официално е ангажирана с Центъра като куратор.
    Досегашният директор на музей "Дом на хумора и сатирата" в Габрово Маргарита Доровска ще остане в екипа на Дома като уредник, за да приключи работата си по друг важен проект.
    "Благодаря за доверието и енергията на всички, с които свършихме тонове работа през последните седем години, сподели на страницата си във Фейсбук Доровска. – Имах огромна подкрепа от екипа, от колеги и приятели, от Община Габрово, от Министерство на културата, от дарители и спонсори. От семейството ми. Благодаря и на твърде малкото открито критични гласове през годините. 
    Музеят има страхотен екип от супер сърцати, отговорни, професионални и инициативни хора. Има отлична посещаемост, доста добър бюджет (дарявайте, никога не стигат!), значими текущи проекти и солидна инвестиционна програма за следващите години.  
    В тези седем години имах един страничен интерес, който от мечта  се превърна в реалност – Център Кристо и Жан-Клод, Габрово. Безкрайно съм щастлива, че вече няма да отмъквам часове за него предимно от нощите, а ще е основното ми занимание!
    В лятото на 2016 година, един ден издателят на вестник „100 вести” Иван Господинов дойде в Музея и ми разказа за Центъра Кристо и какво са постигнали през годините той и съмишлениците му от сдружение „Нашето по-голямо Габрово”, остави ми една папка с документи и кореспонденция и сподели, че разчита да помагам – нали това съм учила. 
    А още преди това, кметът на Габрово Таня Христова каза, че трябва да отидем на „Плаващите кейове”. После работихме с много страхотни хора. Имахме огромна подкрепа от Общински съвет. Днес Центърът и Музеят са ключови проекти в Интегрираните териториални инвестиции на Община Габрово. Центърът е един от важните проекти за Европейската комисия в рамките на Новия европейски Баухаус. И най-накрая започнаха да го разпознават и националните институции.   

ъгсяшд

    Вчера Маргарита Доровска съобщи, че следващата една година ще имат няколко дейности по Центъра, обезпечени с подкрепа на Фондация Америка за България
Идеята за център за съвременно изкуство 
    След повече от 20 години идеята на сдружение "Нашето ПО-ГОЛЯМО Габрово" за изграждане на Център за съвременно изкуство, което да носи името на родения в Габрово Христо Явашев – Кристо и това на съпругата му и професионален партньор Жан-Клод, вече се реализира благодарение на съвместните усилия на гражданската инициатива, местната власт и държавата.
    Припомняме накратко хронологията на развитието на идеята.
    През януари 1992 година вестник „100 вести” предлага на страниците си създаване на постоянна изложба с произведения на Кристо и Жан-Клод в Габрово. 
    Усилията в тази посока са продължени от Сдружение “Нашето по-голямо Габрово”, което получава одобрение и подкрепа на идеята за създаване на Център за изкуство на името на художника с Решение 113 от 19 юни 2008 г. на Общински съвет - Габрово.
    25 години по-късно по инициатива на „Нашето по-голямо Габрово” и Музея на хумора и сатирата Общински съвет – Габрово  отпуска 29 220 лева от бюджета на Общината за създаване на изложбите „Роден в Габрово“ и „Кристо и Жан-Клод. Проекти” в Музея на хумора и сатирата, които са реализирани с голям успех и медийно внимание.
    Първата изложба, която разказва историята на семейство Явашеви в Габрово и проследява първите стъпки в изкуството на малкия Христо, по-късно е представена и в София, в галерия Кредо Бонум през 2018 г. 
    През 2021 година в Париж по време на артинсталацията “Опакованата Триумфална арка” в Българския културен център е представена разширена версия на изложбата със заглавие “Кристо. От Габрово до Триумфалната арка”. 
    Изложбите катализират внимание и обществена енергия, а в това време инициативната група, която работи за създаването на Центъра, търси подходящо място за неговото реализиране. Спира се на затворения през 2009 година текстилен техникум - заради връзката с изкуството на Кристо и Жан-Клод и исторически водещата за Габрово текстилна индустрия, заради високите и просторни производствени помещения, подходящи за представяне и създаване на изкуство и заради близостта с водещ културен институт в града – Музея на хумора и сатирата, позволявайки концентрация на културни обекти и развитие на културен квартал на брега на река Янтра.
    На 31 май 2020 година светът се раздели с един от най-обичаните и популярни художници на нашето съвремие – Кристо. По силата на споразумение, сключено с него и братята му Стефан и Анани Явашеви от 2013 година, Община Габрово получи дарение от 50 постера и се ангажира да създаде Център за съвременно изкуство „Кристо и Жан-Клод” в срок от 10 години от подписването му.
    Общински съвет задължи кмета на Община Габрово в предвидения в споразумението срок да предприеме необходимите действия по изпълнение на поетите задължения за създаване и изграждане на Център за модерно изкуство.

техникумз
    През лятото на 2022  г. Община Габрово получава техническа подкрепа от Европейската комисия в рамките на инициативата Нов европейски Баухас за институционално и бизнес планиране на Центъра и подготовка на архитектурен конкурс. 
    В края на 2022 г.  Министерският съвет обявява част от имот – публична държавна собственост, за частна държавна собственост и го прехвърля на Община Габрово за създаване на Център за съвременно изкуство „Кристо и Жан-Клод“. Частта от имота се намира на ул. „Брянска“ 72 и представлява четириетажна сграда с около 12 000 кв. м РЗП 
    Центърът ще съдържа както документална изложба за историята на семейство Явашеви в Габрово и детството на Кристо, така и изложба, представляваща изкуството на Кристо и Жан-Клод. Близостта на сградата до Музея на хумора и сатирата създава предпоставка за оформяне на културен комплекс.
    С това инициативата на множеството ангажирани с идеята хора придобива съвсем реални размери.
    Тази година Центърът за съвременно изкуство "Кристо и Жан-Клод" направи своя публичен дебют на архитектурното Биенале във Венеция 

venezij
    Вълнуващото за нас тук е, че чрез този проект получаваме възможността да преосмислим както архитектурните, така и културните си практики, като същевременно градим своя нов културен облик в лицето на Европа.
    Днес Центърът е обект на безброй срещи и дискусии, целящи да разкодират практиката на Кристо и Жан-Клод и историята на неговото детство в Габрово, нуждите на художници и различни местни общности и групи, и да ги заплетат наново в различните изложбени и продукционни функции на организацията, обединяваща съвременно изкуство, текстил, архитектура, дизайн и урбанизъм, екология, социална история, инженерство и предприемачество.
     Центърът цели да се развива органично, прототипирайки и тествайки много от бъдещите си функции в сградата в сегашното й състояние, преди обновяването. Така някои от функциите и техните пространствени изисквания ще бъдат потвърдени преди предстоящия тази есен архитектурен конкурс, а други ще останат “с отворен край”, превръщайки се в учебни задачи за студенти по архитектура през следващите години.
    

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Cristo

Към началото

Следвай ни