Любен Генов и Мария Райчева: „Чест прави на ХГ „Христо Цокев“,

Lyuben-Genov-i-Mariya-Raicheva-za-p-rvi-p-t-v-Mezhdunarodniya-plener-po-zhivopis-v-Bozhentsi.
Любен Генов и Мария Райчева за първи път в Международния пленер по живопис в Боженци.
Любен Генов и Мария Райчева: „Чест прави на ХГ „Христо Цокев“, че продължава възродената традиция да утвърждава и развива Международният пленер по живопис в Боженци“

Любен Генов и Мария Райчева са семейство артисти с различен художествен натюрел. Участват за първи път в Международния пленер по живопис в Боженци.
Любен Генов е завършил частна художествена академия „Жул Паскен“ в София (1996). Специализирал в Париж, магистър по „Образователни аспекти и пластични изкуства“ от ШУ „Епископ Константин Преславски“ (2001). Председател на СБХ.
Мария Райчева - завършила е магистър в НХА при академик Иван Русев (2002). Доктор по изкуствознание (2011). Специализирала в Париж, член на СБХ.

- Добре дошли на пленера в Боженци. Може би един от пионерите на арт срещите в България?
- Любен Генов: Сигурно, пленер с богата и дълга традиция. С участие и на Съюза на българските художници който се провежда в приказната база в Боженци. Чест прави на ХГ „Христо Цокев“, че продължава възродената традиция да утвърждава и развива Международният пленер по живопис в Боженци. Нека да продължи и нататък.
Мария Райчева - "Боженци, пладне"

- Впечатленията от арт форума?
- Л. Г. - Всички рисувахме на открито вдъхновени от чудесното селце и от природата, където светлината е направо омайваща. Жена ми има опит от различни участия в други пленери. Аз също приемам пленеруването като вид предизвикателство в най-хубавия смисъл на думата, което те вади от обичайната сигурност в ателието. Възможност човек да разчупи себе си, да подходи по нов начин, да експериментира.
М. Р.: Обичам да рисувам точно пленерно. Избрах си обектите.Чудесно място. Чудесна организация. Рисувах с огромно удоволствие. Всички останахме доволни.
- Г-н Генов, останахте верен на абстракта?
- Ами не съвсем. Опитвам се да съчетая едното с другото. Доколко успешно публиката ще прецени.
- Г-жа Райчева, Вашето предпочетание?
- Предпочитам натурата, разбира се пречупена през някаква експресия.
Боженци е толкова спокойно, магично място. Улучихме чудесно време.
- Днес се открива изложбата от пленера. Какво привлича в нея?
- Л. Г. : Присъствието на автори, които не са от България - румънец, англичанин и норвежец. Последните двама от няколко години живеят в България. Единият (норвежецът) е съвсем концептуален, другият също е интересен с натуралистимния подход . Интересно е присъствието на артистичната двойка (Георги и Таня Пасеви) от Русе. Лаура Димитрова също по един концептуален, артистичен начин успява да представи усещанията си от пребиваването и др.
Наистина много интересна е на тези пленери комуникацията на авторите. Всеки от тях е различен.
- Стига ли една седмица на твореца в Боженци?
- М. Р.: И стига и не стига. Ако имаше още дни можеше още картини да се появят. На такова уникално място времето на един творец никога не е достатъчно.
Л. Г.: Тъкмо се разрисувахме и времето свърши. Много ценно от тези форуми е това, което остава и вдъхновение за по-нататък.
- Изложбата от пленера е съпътстващ момент от отбелязване 60-годишнината на ХГ „Христо Цокев“.
- М. Р. и Л. Г.: Прекрасна експозиция. С пожелание на галерията - още толкова години напред и да продължи да обогатява колекцията с нови и нови художествени творби.
Последните десет години тя стана известна в цяла България. И не само, а и на места по света. Предстои на тази изложбата от пленера да пътува в Германия и Румъния. Нека това, което се прави да продължи с пълна сила.

Две произведения на Любен Генов

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Арт

Към началото

Следвай ни