„Куриерската“ измама пак е в ход, три жертви в Трявна

Kuriеrskataa-izmama-pak-е-v-hod,-tri-zhеrtvi-v-Trravna
temida.jpg
Три телефонни измами за два дни в Трявна! На 3 и 4 януари три местни жени дадоха близо 5000 лева на престъпници, заради несъществуващи колетни пратки от чужбина. С това стана ясно, че измамниците пак са извадили в „обращение“ старата си хватка - имаш колет, но трябват пари за да ти го получиш. Изборът на стационарен телефон е случаен, обясниха полицаи. След като са го набрали измамниците веднага усещат дали човекът отсреща ще „клъвне“.

Подхващат уж дружески разговор с въпроса: “Позна ли кой ти се обажда от чужбина?”. Обикновено набелязаният за жертва се оказва с близки или познати зад граница и дава някакво предположение. Мошеникът веднага възприема самоличността на споменатия. “Ще ти изпратя колет с 8000 евро, да ми ги пазиш. Ще си ги взема, като си дойда, но ще има нещо и за теб”, обяснява измамникът. После добавя, че куриер ще чака жертвата на определено място, или пък ще дойде близо до дома на жертвата. За да вземе пратката, потърпевшият трябва да плати хиляди левове- откъдето колкото успеят да измъкнат. В колетите обикновено се оказвали пакетчета с вафли, обелки от картофи и др.

Разновидност на измамническия сценарий е, че пратката може да е предназначена и за друг човек от семейството. Това мошениците нагаждат при първоначалния разговор с набелязаната жертва, чрез разпит, уж случайно подхвърлени въпроси и др.

По подобен сценарий са измамени и трите жени от Трявна. На 4 януари около 19 часа на спешния телефон 112 позвънила 75-годишна местна жителка и съобщила, че същия ден е била измамена с 700 лева. Неизвестен човек й се обадил на стационарния телефон вкъщи и й съобщил, че трябва да даде пари, да откупи куриерска пратка за роднина.

Същото преживяла и 69-годишна тревненка, пак на 4 януари. На нея „пратката“ й струвала 1000 лева.

Ден по-късно, на 5 януари, се жалвала 70-годишна жена. На 3 януари непознат я заблудил по домашния й телефон, че има пратка за нея. В резултат жената броила на непознат човек, представил се за куриер, 2950 лева.

Едната от измамените даже пътувала до Габрово в студа, за да успее да даде парите и уж да си получи колета, оказал се доста различен от очакванията й. И по трите случая се водят досъдебни производства.

Десетки години телефонните измами си вървят, а възрастта на измамените става все по-ниска, установили полицаи. Вероятно има „мозъчен тръст“, който постоянно измисля нови сценарии за измама – отначало беше използвано желанието на някои за бързи печалби, като им се предлагаше пазар за въжета, ремъци, части и т. н., а жертвите трябваше „само“ да осигурят парите. После дойдоха измамите с искане на пари за операция на близък, пострадал при катастрофа, след това - за измъкване на член от семейството от ареста, инцидент в чужбина, за изгодна покупка на климатици или друго, за освобождаване на колетни пратки, за залавяне на телефонни измамници и т.н.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Закон и ред

Към началото

Следвай ни