Кристо. От Габрово до Триумфалната арка

Топ новина! Brand-t-na-izlozhbata
Брандът на изложбата
„Кристо. От Габрово до Триумфалната арка“ - така се нарича документалната изложба, която ще бъде открита на 16 септември в Българския културен институт в Париж.

 Организатор е габровският Музей „Дом на хумора и сатирата“, експозицията съдържа 30 рядко показвани досега произведения на изкуството, фотографии и факсимилета, посветени на ранните години на родения в Габрово на 15 юни 1935 г. световноизвестен художник Христо Явашев.
„Когато отива в Париж, живее в малка слугинска стаичка срещу Триумфалната арка и мечтае един ден да я опакова. Затова избрахме това заглавие - пътя от Габрово до Триумфалната арка“ - обясни вчера директорът на ДХС Маргарита Доровска. Само тя и кураторът Мартина Денева ще са на откриването на 16-ти, което ще е два дни преди официалните тържества, свързани с последния проект на Кристо - от 18 септември до 3 октомври. Очаква се събитието да бъде уважено от министъра на културата Велислав Минеков.
„Кристо. От Габрово до Триумфалната арка“ е съвместна инициатива на Музей на хумора и сатирата и Българския културен институт в Париж, с подкрепата на Община Габрово и Министерство на културата. Изложбата е посветена на дългоочакваното и двукратно отлагано изпълнение на проекта на твореца по опаковането на Триумфалната арка тази година във френската столица.
Изложбата ще бъде представена в галерията на Института от 17 септември до 30 ноември 2021 г., с официално откриване на 16 септември 2021 г. Тя е адаптация на проекта „Роден в Габрово“, реализиран в Габрово през 2017 г. и в София през 2019 г.
„Изложбата е променена - обясни Доровска. - Насочена е към чуждоезична аудитория - малко е опростена, някои експонати са махнати. Оригиналната изложба беше с много документални неща, някои от които ще са непонятни, ако човек не разбира езика. Добавили сме три произведения от колекцията на Гео Кукудов, където Христо е живял като студент.“
Всъщност през октомври 2017-та в Дома на хумора и сатирата бяха открити допълващи се изложби. Едната - „Кристо и Жан-Клод. Проекти“, представи 16 проекта на Кристо и Жан-Клод, реализирани в различни части на света през последните 55 години. Втората - „Роден в Габрово“, бе разказ за детските години на Христо Явашев в родния му град, както и документален разказ за живота на семейство Явашеви в Габрово.
„Сега изложбата е разширена - информира още Маргарита Доровска. - Тя завършваше в Габрово, сега стигаме до София, до студентските години на Христо. Има нов текст от Евгения Атанасова за този период - за времето, когато живее в семейството на Гео и рисува тези портрети, как заминава за Чехия, след това за Виена и Париж.“
ДХС не е получил специално финансиране за организиране на изложбата във френската столица. Освен на Община Габрово - финансирала първоначалния й вариант, и на Българския културен институт в Париж, Доровска изрази специални благодарности към Регионалния исторически музей.

"Те оформиха цялата документация за изнасяне картините от колецията на Гео Кукудов - процедурата е изключително тежка" - обясни директорът на ДХС.
Светлана Михайлова, PR на Мзея обясни още: "„Кристо. От Габрово до Триумфалната арка“ е разказ за пътя на големия артист от родния град Габрово до първите му стъпки на световната артсцена в Париж. Документалната експозиция разказва историята на фамилия Явашеви, най-ранните години на детето Кристо и първите художествени изяви на младия артист.
Събитието е рядък шанс за жителите и гостите на Париж да надникнат в част от биографията на артиста, която светът малко познава - неговият „български период“.
Сред експонатите има лични снимки, предоставени от членовете на семейството, както и документи от българския държавен архив и други институции. Показани са ранни произведения на Христо Явашев от студентските му години и скъпо пазени спомени от приятели и съученици. Изложбата проследява формирането на Кристо като един от най-разпознаваемите артисти-новатори в изкуството на ХХ и ХXI век, преди на 21 той да поеме сам по рискования път на художник-емигрант отвъд Желязната завеса."
Изложбата е част от инициативите за създаване на Център за съвременно изкуство “Кристо и Жан-Клод” в родния град на Кристо - Габрово. Общината, чрез сдружение "Нашето ПО-ГОЛЯМО Габрово", получи разрешение да ползва името на твореца лично от него още през 2008-ма година. В Началото на тази Общинският съвет взе решение за Център на съвременното изкуство да се ползва сгщрадата бившия Техникум по текстил. Според Доровска процедурата е зациклила в Министерството на регионалното развитие. "Ще използвам присъствието на Велислав Минеков да потърся неговото съдействие" - довери плановете си тя.
ОТ ДХС напомнят, че в изложбата са използвани експонати и материали, любезно предоставени от Елка и Стефан Явашеви, Даниела и Анани Явашеви, Евгения Атанасова-Тенева, Гео Кукудов, Драган Немцов, Недялко Данов, Държавен архив – Габрово, Регионален исторически музей – Габрово.
Куратор е Маргарита Доровска. Текстовете за парижкия вариант са дело на Евгения Атанасова-Тенева. Тя има сериозен дял и в извършените проучвания, както и Елена Николова, Маргарита Доровска, сдружение „Нашето по-голямо Габрово“.
Преводът на френски език е на Станимир Делчев, а на английски - на Трейси Спийд.
Изложбен и графичен дизайн: Мартина Денева.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Cristo

Към началото