Концерт в памет на Андрей Стоянов предлага клуб „Весела”

<p>В сряда - 3 декември, от 18 часа в Дома
Концерт в памет на Андрей Стоя

В сряда - 3 декември, от 18 часа в Дома на хумора децата от Музикален клуб „Весела” ще изнесат тематичен концерт с творби на големия български пианист, композитор и педагог Андрей Стоянов. Този изключително ерудиран музикант и възрожденец п

В памет на делото на Андрей Стоянов в София вече за трети път се провежда конкурс за млади пианисти на негово име. Със златен медал и първа награда от наскоро приключилото III издание на Международния клавирен конкурс „Андрей Стоянов“ се завърна малката пианистка Емили Цонева от Музикален клуб „Весела”. В групата на децата до 9 години (в която имаше 19 конкурента) Емили изсвири блестящо петте си пиеси. Една от тях - „При поточето”, бе именно от патрона на конкурса - композиторът Андрей Стоянов.
Веднага след представянето си малката пианистка специално бе поздравена от проф. Ружка Чаракчиева (ученичка на Андрей Стоянов), която бе председател на международното жури. Заслужени аплодисменти за Емили имаше и на заключителния концерт в залата на Музикалната академия в София, където свириха всички лауреати. На същия конкурс, но в по-горна възрастова група, награди спечелиха и вече много популярните пианисти от детската Евровизия Хасан и Ибрахим. В музикалната биография на 9-годишната Емили има награди от шест конкурса. Малката пианистка е ученичка на преподавателката по пиано Весела Пенева. Особено ценна и за двете е Специалната награда от Международния конкурс „Vivapiano-2014” за най-добро изпълнение на пиеса от композитора Лазар Николов, спечелена от Емили Цонева само преди месеци.
„Пожелавам на Еми да е все така трудолюбива и ентусиазирана, за да ни радва с още много музикални завоевания - каза Весела Пенева. - Благодаря на семейството й за всеотдайността и подкрепата, както и на децата от Музикален клуб „Весела”, заедно с които я прегръщаме за големия успех.”

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Музика

Към началото