Килимът на Ива Пенчева стигна до Пловдив

	Най-дългият български килим, изрисуван върху коприна в творчески ателиета на
Килимът на Ива Пенчева стигна
Най-дългият български килим, изрисуван върху коприна в творчески ателиета на габровската художничка Ива Пенчева, стигна до Пловдив. Част от кандидатстващия за рекордите на Гинес културен продукт, който трябва да стане дълъг 100 метра, беше показан преди

Досега „килимът“ от коприна беше сътворяван и показван в градовете Габрово, Варна, Бургас, Велико Търново, София, където Ива имаше различни партньори, избрани от нея. Сега за първи път след показан репортаж по телевизията за най-новия проект на художничката две дами от пловдивската галерия й се обадили и я поканили да покаже копринения килим при тях в Дома на културата „Борис Христов“. Там Ива показала част от първия си проект за най-дълга рисунка върху коприна с изобразени четирите сезона, както и част от българския народен килим от втория й проект - „Традицията е модерна“. Паралелно с тази изложба картини от най-дългия български килим върху коприна имаше и в София, и във Варна.

„Събитието в Пловдив предизвика голям медиен интерес - споделя Ива Пенчева. - Снимаха от няколко телевизии, репортажи правиха от радия и вестници. Много приятно впечатление ми направи, че всички, дошли да отразят събитието, поискаха да се включат в рисуването върху коприна, бяха искрени и пожелаха успех на това, което се случва. Наистина се усещаше духът на Пловдив, за който се радвам, че беше избран за Европейска столица на културата. Моят килим премина почти през всички градове, които кандидатстваха, а аз подкрепях всеки от тях, включително и Габрово. Това, което правя, е картината на България. При пътуванията ми навсякъде килимът на България върху коприна беше посрещан много добре, хората харесваха това, което правя. Но в Пловдив се усеща наистина един по-различен дух. Дойдоха много представители на културната общност – поети, писатели, художници, както и местни политици. Залата за изложбата беше страхотна, посрещнаха ме много добре, настаниха ме в луксозен апартамент, искаха да се чувствам много добре... Тук се чувствах удовлетворена от това, което правя, и се радвам, че хората усещат, че когато правиш нещо с много любов и желание, то се получава и ти се връща като бумеранг.“
Изработването на най-дългия килим на България започна от пленер в Боженци през месец юни. В края на юли проектът продължи с участието на деца и възрастни във Варна, през август - в Бургас, през ноември - в София.

Участниците в проекта започват да рисуват в цветове в третия етап – след като Ива е направила проекта и го е разрисувала в контур. Килимът на България върху коприна трябва да стане дълъг 100 метра и да е съставен от 155 платна. Тази цифра не е случайна – на 16 май по време на празниците на Габрово ще бъде отбелязана 155-годишнината от обявяването му за град. В чест на тази годишнина през месец май трябва да е готов и килимът върху коприна и да бъде представен пред обществеността и медиите. След това Ива Пенчева е замислила да направи килимите на балканските държави, както и на други европейски страни като Литва и Швейцария, като включи в тях орнаменти от местната народна традиция, а коприната да съчетае и с други тъкани като лен и с други природни материали. Така хем килимът ще звучи като едно цяло, хем ще се усеща разликата в традициите на различните държави.
„Преди да направя балканския си проект през тази година смятам да направя едно творческо ателие в Боженци и да поканя всички мои партньори от всички градове, с които съм работила – разказа още Ива Пенчева. - Това са все жени с различни професии и от различни възрастови групи и с тях ще направим творческо ателие, в което ще рисуваме върху коприна. Можем да направим и няколко платна от копринения килим.“ Според нея при всичките й пътувания из страната всички проявяват голям интерес и желание да се включат в рисуването. Заедно с галеристките от Пловдив Ива Пенчева замисля творчески ателиета с участието на клиенти на тяхната галерия. А дошлите за представянето на най-дългия копринен килим на България ще бъдат гости и на Габрово за неговите празници и карнавала.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни