Карнавалът събра в Габрово световните лидери за среща на върха 2020

Топ новина! НАДЕЖДА ТИХОВА	За първи път в историята световните лидери от различни
Карнавалът събра в Габрово световните лидери за среща на върха 2020

НАДЕЖДА ТИХОВА За първи път в историята световните лидери от различни епохи можеха да се видят събрани заедно. Това естествено няма как да се случи другаде освен на габровския карнавал.

Кметът Таня Христова беше френската кралица Мария-Антоанета
НАДЕЖДА ТИХОВА
За първи път в историята световните лидери от различни епохи можеха да се видят събрани заедно. Това естествено няма как да се случи другаде освен на габровския карнавал. С изключително богата фантазия сценаристът на шоуто Иван Минчев не само беше събрал световните политици, но и беше натоварил всеки от тях с мисия да развие свой бизнес в световния център – Габрово. След символа на карнавала Габровската котка, на която този път гостуваше петел заради мотото „Да изкукуригаме от смях“ беше оформена най-впечатляващата част от шествието, водена от американската статуя на Свободата, напуснала устието на река Хъдсън край Манхатън и решила да се премести в Габрово. Изящна и красива, облечена в разточителния стил рококо, кметът на града Таня Христова този път беше в ролята на Мария-Антоанета и замисляше връзка между тунела под Ламанша и тунела под Шипка. С невероятни костюми и грим предрешените общински служители представиха Барак Обама и Доналд Тръмп заедно с първите им дами. Разбира се в челото беше руският президент Владимир Путин, който възнамеряваше да открие в Габрово денонощен интерактивен музей на водката и тръбопровод, по който да тече насам не газ, а руска водка. Не по-назад в инвестициите щеше да остане и американският президент Доналд Тръмп. Той беше замислил да открие в Габрово СПА хотел за мексикански емигранти. Но най-социални, заради откриването на нови работни места, щяха да се окажат намеренията на Ангела Меркел да направи в Габрово завод за едноместен мерцедес, предназначен за българските пенсионери. Сред световните лидери можеше да се разпознаят Наполеон, Фидел Кастро, Сталин и Хитлер, които се снимаха заедно, Кейт Мидълтън, Маргарет Тачър, Индира Ганди, Моамар Кадафи... и дори Сюлейман Велики.
За първи път през тази година карнавалното шествие започна без Ранката Барабанката. Починалият актьор Димитър Шанов, чието име се свързваше неизменно с тази роля, оваканти мястото на водач на карнавала и този път го гледаше от небето. Вместо него петел – избран чрез референдум, размахваше знамето на шествието. В началото естествено бяха традиционните кукери, които наистина прогониха не само злото, а и дъжда. След фигурата на бащата на карнавала Слави Бонев, отново се появиха с впечатляващите си карнавални костюми неизменните участници от побратимения град Ааст, както и карнавалисти от другия побратим – руският град Митищи. След това се зареди най-пъстрата и умилителна върволица в карнавала - от маскирани дечица. Най-впечатляващи в представянето си бяха малките танцьорки от „Лиана“ с ръководител Лили Пантелеева. Сред изобилието от петлета и кокошки в шествието, красивите пиленца доставиха удоволствие на публиката със своите танци. Още две танцуващи картини внесоха много настроение, че и порция еротика в карнавала – групите по латино и ориенталски танци. В стила на кан-кан се появи и четворка от много красиви вариететни артистки, които според сценариста на карнавала са първа стъпка към възстановяване на Вариетето в Габрово. Впечатляващо беше също изпълнението с топки на най-добрия баскетболен отбор, както и представянето на екипа на Дома на хумора. Неговата картина отразяваше истинските им преживявания от тази зима заради ТЕЦ Габрово. Те действително изкукуригаха, но не от смях, а от студ. От ЕМО „Етър“ представиха как Рачо Ковача, който се ожени на миналогодишния карнавал, сега празнува Тодоровден. Група от туристи от цял свят изобрази мечтата за развитие на туризма в града. Много бяха картините с петли и кокошки. Сред най-впечатляващите беше Петльовото царство на Драматичния и петлите на Кукления театър, макетът на прочутия Габровски петел, който снася яйца, контролираният бой между мъжки и женски петел. Интересна закачка беше картината, която показваше как габровецът пътува по света чрез глобуса.
Сред политическите картини имаше нови персонажи. На самолет се появи президентът Румен Радев. Той обаче не можеше да вдигне самолета заради тежестите, прикрепени към него – Илияна Йотова и Корнелия Нинова. Премиерът – Борисов Трети, се возеше в любимия си мерцедес, заедно със съюзниците си – Патриотите, а зад тях вървеше магаре (с табелка “Воля“), което захранваше с „бензин“ на промоция мерцедеса. Корабът „Аврора“ - възвестител на първата комунистическа революция, в карнавалния си вариант беше населен от Слави Трифонов и поддържниците на неговия референдум-дум. В задната част на крайцера главният прокурор Цацаров, невъзмутимо ловеше риби. Още една картина изобрази зимните неволи на габровци, преживени от факта, че ТЕЦ-ът пуши, но не топли. След монополиста се появи нов макет на кмета Таня Христова. Този път тя беше изобразена като Свободата от картината на Йожен Дьолакроа „Свободата води народа“ - напомняне, че през зимата кметът призова габровци и заедно с тях протестира срещу Топлофикация, която държа хората на студено в най-върлия студ през зимата. Освен с Топлофикация, закачка имаше и с газификацията на Габрово, където щял да се премести газовият хъб. Погледът към известния български герой Бай Ганьо този път имаше европейски привкус с лозунга за българското председателство: „Дай ми за 6 месеца Евросъюза и ми гледай сеира!“. На финала на шествието обаче се разбра, че има само двама господари на света – Путин и Тръмп.
За първи път през тази година в шествието имаше и конкурсен раздел. Във финалните минути по трасето минаха групи, които сами са измислили и осъществили карнавалното си представяне. Сред тя се отличиха детска градина „Слънце“ с картината „Кой отряза опашката на петела“, както и вокална група „Настроение“ на читалище „Габрово“, която представи с много настроение картината „Хопа-тропа – с пестил към Европа“. Кукерите от село Гъбарево сложиха достоен край на карнавалното шествие. За първи път от много години насам трасето на карнавала беше отделено от публиката с метални заграждения и това направи случващото се по-видимо и организирано. Допълнителен цвят и настроение до централната трибуна с гостите и официалните лица привнесе режисьорът на карнавала Иван Минчев. В един момент той се присъедини към Симо и Богдана – водещите на „Стартер“ на БГ радио, които коментирала случващото се на карнавала. Разбира се хубавото време беше един чудесен подарък не само за участниците в карнавала, а и за всички габровци и техните гости, изпълнили улиците в центъра на града.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни