Карамаринов в Рим - презентира Европейското

Топ новина! Zlatni-medalisti-uchastvaha-v-preskonferentsiyata-v-Rim
Златни медалисти участваха в пресконференцията в Рим
Първенството в италианската столица ще е първото, на което ще се раздават и парични награди

    „Очакваме “Рим 2024” като момент на колективен празник за атлетиката в Европа” - сподели на специалната пресконференция, която цел бе да презентира предстоящото Европейско първенство по лека атлетика в столицата на Италия президентът на Европейската атлетика, габровецът Добромир Карамаринов. Шампионатът на Стария континент ще се проведе между 7-ми и 12-ти юни. Срещата със световните медии бе организирана от кмета на Рим Роберт Гуалтиери в емблематичната за града “Аула Джулио Чезаре” в Кампидолио. „Всички очакваме с нетърпение завръщането на нашето основно събитие на едно от най-емблематичните места за спорт - олимпийския стадион каза още Карамаринов. - Заедно с Олимпийските игри в Париж и Европейското първенство по футбол, това ще бъде невероятна година за целия европейски спорт.“

Добромир Карамаринов
    Роденият в Сливен и израсъл в Габрово Добромир Карамаринов дълги години бе лицето на местната лека атлетика. Още като ученик в Математическата гимназия той бе привлечен в националния отбор в дисциплината 400 м с препятствия и бе включен в състава за олимпийските игри в Монреал пред 1976-та. Преди да бъде изтеглен в София и бе назначен за отговорник за олимпийската подготовка на БФЛА, той бе председател на местния КЛА “Атлет”. През 1994 г. Карамаринов бе назначен за отговорен секретар на Българската федерация по лека атлетика, а през 2003-та бе избран за неин председател.  От 2010 е начело и на Балканската асоциация на атлетическите федерации. Дълги години бе и зам.-председател на Българския олимпийски комитет.  
    От 2020-та възпитаникът на габровската ръководи европейската лека атлетика. Той бе избран за временен президент, след като заемащият длъжността Свен Хансен почина след инсулт. На 27-ия конгрес на Централата, проведен в Лозана, махна ВРИД от длъжността си.  Доверието към Карамаринов бе препотвърдено за още четири години - до 2027-ма, през април 2023-та от  28-ия Конгрес на централата, който се проведе в Белград. Карамаринов е шестият лидер на Европейската атлетика след Адриан Паулен (1970-1976), Артър Голд (1976-1987), Карл-Олаф Хомен (1987-1999), Ханшорг Вирц (1999-2015) и Свен Арне Хансен (2015-2020). В момента габровецът е най-високопоставеният българин в която и да е международна спортна федерация по олимпийски спорт. Карамаринов даде своя принос за реализирането на проекта, финансиран от ММС, който доведе до цялостното обновяване на лекоатлетическата писта на стадион „Христо Ботев“. С негово съдействие беше осигурено чисто ново цялостно лекоатлетическо оборудване за провеждане на тренировъчен процес и състезания. 

Става дума за скочище за висок скок, хърдели, гюлета, дискове, копия, стартови блокчета и др., производство на световно известната марка „Поланик“. Пак той даде рамо в Габрово за първи път в историята си да приеме Национален шампионат по лека атлетика - откритото първенство за момчета и момичета до 14 години през 2022 година.
    Освен него и кметът  Роберто Гуалтиери престиж на проведената преди два дни пресконференция в Рим дадоха президентът на FIDAL и фондацията EuroRoma 2024 Стефано Мей, ръководителят на отдела за спорт към президентството на Съвета на министрите Флавио Синискалчи, президентът на CONI Джовани Малаго, президентът на Италианският параолимпийски комитет Лука Панкали, президентът на Sport and Salute Марко Мецарома, съветникът на Roma Capitale за големи събития, спорт, туризъм и мода Алесандро Онорато и съветникът на регион Лацио за околната среда, спорта, изменението на климата, енергийния преход, устойчивостта Елена Палацо.
    Звездни бяха и присъстващите спортисти – олимпийските златни медалисти на 20 км спортно ходене Антонела Палмизано и Масимо Стано, европейският златен медалист на дълъг скок U20 Матиа Фурлани, европейският бронзов медалист на 4x100 метра Зайнаб Досо и сребърният медалист на европейското U23 на 110 метра с препятствия Лоренцо Симонели.
    “Рим 2024” отбелязва точно петдесет години от последното издание, проведено в италианската столица през 1974 г., и ще предшества началото на състезанията по лека атлетика на Олимпийските игри в Париж. Шампионатът ще се проведе в 6 дни и включва 11 състезателни сесии  в 24 различни дисциплини със 141 медала за разпределение. Очакват се около 1600 атлети от 47 европейски федерации.
    За първи път в историята, освен за медали, атлетите ще се състезават и за сериозни парични премии на обща стойност половин милион евро – разкри в края на януари Карамаринов. “Всеки най-добър атлет в съответната група получава премия от 50 000 евро. Общо 10 парични премии по 50 000 евро или общият награден фонд е половин милион евро.  
    Най-добрите европейски атлети ще бъдат посланици на Европейското първенство и ще промотират Рим, което е също много важно за публиката, защото за нас е важно да имаме много телевизионни зрители, за нас е важно да имаме пълен стадион. Стадионът в Рим е наистина, Олимпийският стадион, това е предизвикателство” - изрази позицията на Европейската лекоатлетическа централа Добромир Карамаринов.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Лека атлетика

Към началото

Следвай ни