Измамените мъже станаха четирима, за 2 дни им взеха 14 000 лв.

Izmamеnitе-mazhе-stanaha-chеtirima,-za-2-dni-im-vzеha-14-000-lv.
Измамените мъже станаха четирима, за 2 дни им взеха 14 000 лв.

Четирима мъже – 68-годишен тревненец, и трима габровци, на 61, 69 и 77 години, са дали на телефонните измамници само за два дни около 14 000 лева. Любопитното при един от случаите в Габрово е, че мошениците се върнаха към една стара схема – пари за пострадал близък, който уж се нуждаел от лечение.

 Точно по тази схема е излъган най-възрастният габровец. На 28 ноември т. г. той подал в габровската полиция жалба, че ден преди това, по обяд, по домашния телефон му се обадил непознат човек. Представил се за лекар и му заявил, че трябва да приготви 30 000 лева. Толкова щяла да струва ампутацията на крака на дъщеря му, която уж внезапно била претърпяла инцидент. Габровецът се стреснал от лошата вест и много-много не помислил. Събрал каквото можал – 4 300 лева и ги предал на човека, изпратен от мнимия доктор.
 Другите  трима измамени мъже – габровците на 61 и 69 години, както и 68-годишният тревненец, станали жертва на телефонните измамници на 27 и 29 ноември, съобщиха вчера от Областната дирекция на МВР-Габрово.
 И тримата смятали, че помагат на полицията уж да лови измамници, а всъщност ги захранили със солидни пачки.
 Тревненецът се жалвал в полицията около 14 часа на 27-ми. Обяснил, чие три часа преди това неизвестен човек, представяйки се за полицай, го измамил и го накарал да даде наличните си пари – 1700 лева.
 Същия ден към 17 часа се оплакал габровецът, на местните полицаи. Заявил, че е измамен да си даде парите по гореописаната схема – уж помощ на полицията за задържане на банда мошеници. Той пък събрал и дал на неизвестния им куриер 2000 лева.
 Най-пресният случай е от 29 ноември т. г. Тогава 61-годишен мъж от Габрово обяснил в полицията, че около 9 часа сутринта получил обаждане уж от полицай, оказало се впоследствие капан. Малко по-късно той предал на непознат 4 600 лева и 550 евро, смятайки, че така помага на полицията да задържи телефонни измамници. 
 И по четирите случая са образувани досъдебни производства. От МВР отново обясниха, че хората не бива да се страхуват, че са наблюдаван или проучвани от извършителите. Те подбират жертвите си на случаен принцип. Телефонните измамници са много изобретателни, с тренирани психологични умения, които по време на телефонния разговор се ориентират за възрастта на набелязаните жертви и се възползват от първоначалния шок от споделената им информация, за да ги манипулират. Те често сменят сценариите и обикновено търсят жертвите си сред възрастните хора. А искането на пари е сигурен белег, че става дума за измама.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Държавност

Към началото

Следвай ни