Изложба на Васил Попов откри Художествена галерия „Христо Цокев”

Izlozhba-na-Vasil-Popov-otkri-Hudozhestvena-galeriya-„Hristo-TSokev”
Изложба на Васил Попов откри Художествена галерия „Христо Цокев”

Първа изложба „Графика” на Васил Попов, след дългата пауза от мерки за коронавирус, откри Художествена галерия „Христо Цокев”.

Тя е от изявите - художници свързали житейския или творчески път с града, с която галерията отбелязва 160 години от обявяване Габрово за град. Интересните цветни гравюри на дърво гостуват след успешно представяне в галерия „Стубел” през есента в София.
Изборът на показаните „ксилограми” - 39 изящни графики, естетическо търсене на автора, идват да ни напомнят отново за него.
„Творбите на художника привличат с колористичната си изисканост, композиционна камерност и вътрешна чувственост. Реализирал се като творец в София в посока на цветната ксилография, най-старият вид много трудоемка печатна техника развита още в древен Китай, Япония и Корея през VI - VIII век, процесът на изработване е истински творчески ритуал”, каза на откриването на 19 юни Станислав Гончаров, уредник в ХГ „Христо Цокев”.
Васил Стефанов Попов (1959 -2019) е роден в Габрово. Учил е в Шесто основно училище „Митко Палаузов” (ОУ „Иван Вазов”). Първи негови учители по рисуване са Мария Недялкова и известния габровски график Божидар Ковачев. Възпитаник на Художествената гимназия в София (1977 г.) името на Васил Попов като творец се появява с първата му самостоятелна изложба преди 30 години и съвместната изява със Стефан Лютаков в СГХГ през 1996 г.
Художникът обича и най-добре работи с любимия материал дървото. Избраният метод на работа - гравюрите върху дърво, при които плочата се печата в различни цветови варианти, „звучат като музикални етюди”. Художникът проявява особен усет към детайла в абстрактните композиции като следва своя индивидуален стил на изразяване. И несъмнено творбите му съдържат много чувство и емоция.
В едно интервю Стефан Попов споделя, че „Гравюрата на дърво е истинска изящна техника, която дава огромни възможности за изказ… Съвършена в простотата си тя е и доста тъжна. Тъжна, защото изисква отсичането на дърво, което ражда плодове. И това би могло да бъде оправдано, ако от добре полираните дървени блокове се раждат други плодове със същата живителна стойност”.
Това е първата изложба с творби на автора, която гостува в Габрово по покана на Евгени Недев, директор на ХГ „Христо Цокев”.
„Ние откликнахме на поканата тя да бъде показана в родния град на Вили.Изложбата в София бе открита по идея на негови колеги и приятели - Елена Панайотова, кураторът Филип Зидаров, Росица Доганджиева - собственик на сравнително новата галерия „Стубел”.
Експозицията показва картини работени от Вили в продължение на повече от 20 години.
Графикът Градечлиев бе човекът, който му подсказа тази техника и Вили сам се насочи към графиката след живописта. Най-напред за първите опити - гравюра върху дърво той използва таблата от детските легълца на двете ни дъщери. Техниката за отпечатването изисква натискане с кост или много твърда дървена четка, а той използва за по-малките формати една голяма дървена лъжица от домакинството. По-късно за отпечатване на по-големи формати си направи два силиконови валека. По технология се използват няколко дъски, а той работеше само върху една дъска. Доста сложно е полагането на цветовете при фигуралните композиции.
Вили работи години наред като художник-изпълнител в Операта и Музикалния театър. Само в Германия направи три изложби”, отбеляза съпругата Наталия Николова, дългогодишен цигулар в Софийска опера.
С над 20 самостоятелни изложби в страната и чужбина, носител на престижни международни награди, Стефан Попов не е галеник на съдбата. Повече от две десетилетия той върви по своя път и създава своите „образи красиви като мисъл и изпълнение” по думите на изкуствоведа Филип Зидаров, в серии от цветни гравюри на дърво.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Арт

Към началото

Следвай ни