Исторически подиум и трето място за Теодор Кабакчиев в Световния шампионат

Водеща! Teodor-Kabakchiev
Теодор Кабакчиев
Огромен успех постигна най-добрият български състезател по хард ендуро Теодор Кабакчиев (Хускварна).

Подпомаганият от „Еконт“ габровски супер талант записа първия си подиум в кръг от Световния шампионат на Международната федерация по мотоциклетизъм. Това се случи в Сърбия, която беше втората спирка за пилотите, участващи в първенството на планетата. Най-добрите майстори в тази разновидност на мотоциклетния спорт се надпреварваха в четиридневното „XCross“ рали, което включваше пролог и три състезателни дни с близо 300 километра в планините Затибор, Тара и Мокра гора. За Кабакчиев състезанието в Сърбия ще остане паметно. Той постигна първата си етапна победа, за първи път намери място на почетната стълбичка, а спечелените точки го изкачиха на трето място в генералното класиране за световния шампионат.
Теодор не беше убедителен в пролога и даде едва 15-то време. Българският шампион обаче избухна в същинската надпревара в следващите супер изтощителни три дни с трудни изпитания из сръбските гори. В Ден 1 Теодор беше великолепен по техничното 94-километрово трасе в планината Тара и записа първата си етапна победа в Световния шампионат. Още след старта световният шампион по Супер Ендуро за младежи започна да изпреварва един по един съперниците си и поведе колоната при първата контрола. Кабакчиев водеше и при пристигането до сервизната зона, с аванс от минута и 33 секунди пред австриеца Михаел Валкнер - пилот на "Гас Гас". След почивката българинът и Валкнер направиха разлика пред останалите и на третата контрола австриецът мина пръв, с минимален аванс от 26 секунди. В последната част от надпреварата №23 летеше и стигна пръв до финала, минута и 38 секунди пред Валкнер. Трети, на 4 минути и 51 секунди след Теодор, завърши заводският пилот на КТМ и световен вицешампион Мануел Летенбихлер (Германия), а първенецът на планетата за 2021-ва - пилотът на „Хускварна“ Били Болт (Великобритания), финишира пети, на 5.47 минути зад Кабакчиев.
Теодор показа майсторско пилотиране и в следващите два дни. Талантът ни неизменно беше в челото на колоната и материализира чудесната си форма с второ място в крайното класиране от състезанието с време 11 часа, 20 минути и 7 секунди. По-добро общо време от Кабакчиев даде само световният вицешампион Мануел Летенбихлер. Пилотът на КТМ беше с 10 минути по-бърз и завърши за 11.10:04 часа. Третото място на почетната стълбичка в „XCross“ зае ветеранът Греъм Джарвис (Хускварна) с 11.28:35 часа. Първенецът на планетата за 2021-ва - Били Болт (Хускварна), остана четвърти, следван от Уейд Янг (Южна Африка, Шерко) и Михаел Валкнер (Австрия, Гас Гас).
„Беше една невероятна седмица. Още преди състезанието знаех, че мога да постигна нещо по-сериозно; чувствах се отлично подготвен. Знаех и, че условията ще бъдат подходящи за мен и те бяха. Карах чисто. Имах и някой трудни моменти, но мисля, че всички ги имаха. Щастлив съм от постигнатото, защото работих много за това и прогресът се вижда. Надявам се, че това е само началото и че ще продължа да се състезавам на същото ниво с тези момчета“, коментира Теодор след паметната за него сръбска надпревара.
Със спечелените 17 точки звездата на българското хард ендуро се изкачи на 3-та позиция във временното класиране на световния шампионат. След шестото място в Израел и второто в Сърбия, Кабакчиев вече е с 27 точки в актива си. Само 3 повече имат Били Болт и Греъм Джарвис, които си поделят първите две места.
Следващият кръг от Световния шампионат по хард ендуро на FIM е от 16-ти до 19-ти юни - митичното Ерзбергродео в Австрия.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Моторни

Към началото

Следвай ни