Инж. Ружа Велчева от първия випуск на ТУ в Габрово е в Антология на съвременната българска женска поезия

Koritsata-na--D-scherite-na-B-lgariya-po-sveta-
Корицата на "Дъщерите на България по света"
Великотърновската поетеса инж. Ружа Велчева, от специалността „Промишлена електроника“ на първия редовен випуск на ТУ в Габрово, е включена в Антология на съвременната женска поезия.

 Антологията е издание на Лигата на българските писатели в САЩ и по света. Неин съставител е Людмила Калоянова. Антологията е наречена „Дъщерите на България по света“ и в нея са включени творбите на 48 български поетеси, които в момента живеят и работят в САЩ, Австралия, Англия, Франция, Гърция, Швеция, Кипър, Венецуела и Израел. А в края на януари т.г. любителите на изящното слово се срещнаха и с нейната най-нова стихосбирка „На върха на иглата“, отпечатана и разпространявана от световния гигант „Амазон“.

„На върха на иглата“ е двуезична – на български и на испански език, обясни за вестника Ружа Велчева. – Преводът е дело на испанския поет и преводач Марко Видал, а преговорът е от Емилио Мартин Паспанате, перуански поет и преводач. Марко Видал е и преподавате по религия и философия“. Ружа Велчева е и носител на втора награда в ежегодния конкурс за хумористична поезия и проза „Очи към себе си“ със своя разказ „Защо ще си остана заклета стара мома“. В момента тя участва, заедно с над 800 поети от 52 държави от Балканския полуостров и диаспората по света, който се провежда в няколко етапа. Там тя вече се е класирала за неговия полуфинал, заедно с още 100 от най-добрите участници в него. Ружа Велчева е автор на немалко книги с поезия и проза. Тя е член е на Съюза на българските писатели, на Световната организация „Poetas Del Mundo“, на литературното общество „Нова социална поезия“, както и на Лигата на българските писатели в САЩ и по света. В момента тя е и председател на Дружеството на писателите във Велико Търново.

Преди пенсионирането си инж. Ружа Велчева дълги години работи по специалността си в „Далекосъобщения“, Велико Търново.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Арт

Към началото

Следвай ни