Инж. Джуров: Аз мога, имам формула

Топ новина! Valentin-Dzhurov
Валентин Джуров
Сеизмолозите: Не можем да посочим часа и силата на труса

    Инж. Валентин Джуров  има множество разработки като „Теория на оптималното общество“, „Кантарчето на инж. Джуров“, „Универсална стратегия за борба с природните бедствия“, „Изхода от кризата започва от България“ и др.
    Днес инж. Валентин Джуров разказва за своята теория, свързана с природните бедствия:
    „На 6  февруари мощно земетресение от 7,8  степен разлюля Турция. То беше последвано от второ, с подобна мощност.  Трагедията, която причини това природно бедствие е огромна. Над 10 хиляди убити, в пъти повече ранени и безследно изчезнали. Разрушени хиляди сгради. Заличени от земята населени места. Пряко или косвено засегнати бяха над 20 милиона човека. Паричното изражение на щетите тепърва ще се изчислява, но е ясно, че ще е от много милиарди. И всичко това за само няколко минути. 
    Природата за пореден път иска да ни каже, колко ние – хората,  сме безсилни пред нейното могъщество. Но дали това е така. Хората на науката от цял свят казват едно и също. Знаем местата, където могат да възникнат земетресения, знаем и вероятната им сила. Но не знаем кога земетръсните зони ще се активизират. Авторитетни специалисти се изредиха пред екраните, за да ни обясняват, как това се дължи на случайни фактори и е невъзможно да се предскаже от съвременната наука. И как няма никаква връзка между отделните земетресения. 
    Но как тогава ще обяснят, че в един сравнително неголям регион от несвързани земетръсни зони, само за 24 часа бяха регистрирани земетресения в Турция, в Гърция, във Вранча в Румъния, а в България – в Хасково, в Кърджали и в Пловдив. И колко случайна се оказва случайната дата 6 февруари. 
    Още преди 20 години  предложих една формула, която да показва времената на засилена сеизмична активност. Но, както винаги става у нас, човекът си говори, но няма кой да го чуе. Едва когато стане белята, започваме да се вайкаме. „Ама какво стана?! Ама защо стана?!“