Свикват общинските епизоотични комисии з област Габрово

заради Инфлуенца А (птичи грип) в област Велико Търново.

Областната епизоотичната комисия проведе извънредно заседание заради Инфлуенца А /птичи грип/ в област Велико Търново.
Комисията, председателствана от заместник областния управител Даниела Маринова, бе свикана във връзка със Заповед РД 11-2452/24.10.2023 на изпълнителния директор на БАБХ за обявяване на първично огнище в животновъден обект за отглеждане на кокошки носачи в землището на гр. Дебелец.
В 10-километровата наблюдавана зона около обекта влизат 12 населени места от община Дряново. Това са с. Маноя, с. Косарка, с. Соколово, с. Руня, с. Саласука, с.Длъгня, с. Гоздейка, с. Туркинча, с. Крънча, с. Зая, с. Ганчовец и с. Керека.
Комисията взе решение да бъдат свикани общинските епизоотични комисии във всички общини на територията на област Габрово, на които да се поканят и птицевъди, като за община Дряново да е в спешен порядък.
Решено бе още:
- кметовете на гореописаните села да извършат преброяване и регистрация на животновъдните обекти за отглеждане на птици;
-собствениците на индустриални ферми за птици да спазват стриктно мерките за биосигурност и незабавно да уведомят ОДБХ при завишена дневна смъртност, намалена носливост или консумация на фураж и вода.
По Заповед на ИД на БАБХ се забранява на собствениците на птици тип „заден двор“ да пускат птиците на открито до изтичане на 30 дена от ликвидиране на последното огнище или до отмяната на Заповед РД11-2349 от 13.10.2023 . Същите следва незабавно да уведомят ОДБХ при завишена смъртност .
Забранява се и провеждане на пазари и изложби на птици до изтичане на 30 дена от ликвидиране на последното огнище или до отмяната на Заповед РД11-2349 от 13.10.2023 г. на ИД на БАБХ.
Ловците и служители от горските и ловните стопанства ще извършват претърсване за мъртви птици и при наличието на такива ще ги предоставят в ОДБХ за изпращане за анализ в НДНИВМИ София за наличието на вируса на Инфлуенца авиум.
 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни