Росен Терзиев бе награден и от президента

Водеща! Nagradenite-pozharnikari
Наградените пожарникари
Росен Терзиев- единственият спасител от област Габрово, участвал в акциите след земетресението в Турция, получи Почетна грамота от президента Румен Радев.

gramota

 Това се случи на официалната церемония за „Пожарникар на годината – 2022 г.“ в столицата. По време на събитието бяха отличени служители ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ и участвалите в спасителните операции в южната ни съседка. 

Държавният глава отправи силни думи на признателност към смелите мъже и жени. „Когато на 6 февруари бедствието сполетя Турция, именно куражът и себеотрицанието на спасителите съхрани живота на множество хора, даде вяра, надежда и упование. Трябва да бъдем горди, че България се отзова светкавично и изпълни своя дълг. Благодарение на вас показахме, че сме държава с ефективни институции, която може да изпълнява сложни спасителни операции“, заяви президентът Радев.

Поздравително слово към наградените екипи отправи и Н.Пр. Айлин Секизкьок, посланик на Република Турция у нас: „Вие, скъпи приятели, потеглихте към зоната на бедствието в рамките на няколко часа. Бяхте светлина в най-тъжната ни нощ, спасявайки стотици от големите разрушения. Вие заехте специално място в сърцата на турския народ. Досега бяхте наши съседи, сега сте наши кръвни братя“.

Припомняме, че Росен Терзиев получи и Благодарствена грамота от областния управител Кристина Сидорова. Той гостува в Областна администрация- Габрово само ден след завръщането си от южната ни съседка и разказа за преживяното по време на мисията.

За Турция заминава на 8 февруари т.г. заедно с още 19 души. Росен Терзиев е спелеолог повече от две десетилетия и част от екипа на „Пещерно спасяване“, който в тази акция се състои от 12 спасители. Към тях се присъединяват и 8 доброволци, единият от които е лекар. В продължение на 6 дена работи от 08.00 часа сутринта до 03.00 часа през нощта. Наранява крака си, докато издирва оцелели в сграда, която е подпряна от багери, за да не се срути. Признава, че няма спасител, който да е бил подготвен за подобен мащаб на опустошение. Погледът му съзира само съборени сгради дни наред, а докато се борят да измъкнат от отломките и живи, и загинали са разтърсени от вторични трусове на всеки 15 минути.

nagragdavane

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни