Интерактивният музей очаква подкрепа за „Сграда на годината”

<p>Интерактивният музей на индустрията има реалната възможност да спечели наградата
Интерактивният музей очаква по

Интерактивният музей на индустрията има реалната възможност да спечели наградата на публиката в националния конкурс „Сграда на годината 2014“. Той е номиниран в категорията „Сгради - паметници на културата“.

Вече стартира интернет гласуването, което ще продължи до 12 часа на 10 декември 2014 г. и ще определи предпочитанията и фаворита на публиката за най-забележителна сграда.
Участникът, събрал най-много гласове, ще получи приза „Сграда на публиката 2014“. Вотът ще стане ясен в деня на официалната церемония, която ще се състои на 10 декември в столичния „София Ивент Център“ и ще се излъчи по БНТ 1 и БНТ Свят в навечерието на Коледа. Конкурсът „Сграда на годината“ се провежда за тринайсти път, а целта му е да отличи качествените идеи, оригиналността и новаторските решения в областта на архитектурата. Носителят на голямата награда и победителите в отделните категории ще бъдат определени от жури от изявени български и международни професионалисти в областта на архитектурата, инвестициите, градоустройството и бизнеса.


Историята на музея започва през 1893 г., когато неизвестен майстор построява къща за семеен дом и кантора на габровския търговец Цанко Добрев. В средата на 20-те години на ХХ век сградата е закупена от Българската търговска банка, след което е национализирана от Градския народен съвет. През 1986 г. е обявена за недвижима културна ценност с местно значение. От 1949 до 2003 г. се ползва от Историческия музей, а до 2013 г. бе необитаема и неподдържана.
Реконструкцията през 2013 г. по проект е запазила характерните белези на сградата отпреди повече от 120 години, но въвежда изцяло ново функционално и конструктивно решение. Върху фасадата на зданието се реализират ефектни вечерни прожекции на принципа на технологията 3D мапинг шоу.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Строителство

Към началото

Следвай ни