“Идеал Стандарт – Видима” дари мониторна станция на МБАЛ "Д-р Тота Венкова"

D-r-Georgi-Ivanov
Д-р Георги Иванов
Д-р Георги Иванов: Анестезиологът работи на границата между живота и смъртта, а най-голямо е удовлетворението, когато победи животът

Работата в отделението по Анестезиология и интензивно лечение е много динамична- за кратко време се вземат важни решения. 

Това обясни д-р Георги Иванов, началник на отделението в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ от 22 години. Трудовият му път започва в същото отделение на областната болница преди 37 години на днешната дата.

Понастоящем в Анестезиология и интензивно лечение има екип от 6-ма лекари, 12 медицински сестри и 6-ма санитари. Лекарите титуляри са четирима, от които двама са специализанти. Това са д-р Фирас Алрайес и д-р Мирослав Новаков.

Специалистите умеят да работят с пациенти от всички профили на медицината- от бебета, през родилки до възрастни. Те са героите зад паравана, които карат болката да изчезне, за да бъдат подложени пациентите на оперативно лечение. „ Изкуството е в това да избереш подходящите медикаменти за пациента съобразно вида и сложността на интервенцията.“, поясни д-р Иванов и допълни, че задълженията им продължават по време и след оперативната намеса, като следят състоянието на болния.

В Реанимация лекарите ежедневно се сблъскват с пациенти в критично състояние- неврологични случай, натравяния и интоксикации, алергични реакции, пострадали при произшествия и др. Това налага широкоспектърни познания и да умеят да работят под напрежение. “Преди месец родилка с непроследена бременност постъпи в коматозно състояние, с гърчове, тежка хипертонична реакция, които застрашават живота. Наложи се спешно родоразрешение, а след оперативната интервенция лежа в Реанимация известно време. Чувството на удовлетворение, когато след десетина дни, я изписахме, за да се радва на детето си, е несравнимо.“, каза д-р Иванов.

momitor

“Идеал Стандарт – Видима дари мониторна станция на отделението, с която се проследяват жизнените показатели на всички настанени пациенти в реално време и съхранява запис на всички събития. Тя включва 6 монитора, централен компютър и специализиран софтуер с възможности да се следят и изследват различни показатели на пациентите. Модерната мониторна станция подменя стара аналогова система от мониторидари.

Преди седмица към екипа на отделението се присъединява и д-р Моника Христова. „Това е първото ѝ работно място, като тя вече мисли за подготовка за придобиване на специалност „Анестезиология и интензивно лечение“, разясни д-р Иванов. Според анкетата на „Индекс на болниците“ за кадровия дефицит в здравеопазването, най-голям е именно недостигът на лекари с тази специалност - 42,9%. „Надявам се, че още млади колеги ще се насочат към нея, защото без „Анестезиология и интензивно лечение“ няма как да функционират оперативните отделения. Всички помнят оперативните екипи, но тези, които се грижат за комфорта на пациентите при операция, са анестезиолозите.“, каза още д-р Иванов и допълни, че професията е сред престижните както у нас, така и в чужбина. Наблюденията му са натрупани от личен опит при специализации в различни европейски страни.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Здравеопазване

Към началото

Следвай ни