И затова недей да питаш за кого бие камбаната: тя бие за теб

Препоръчана! <p>При тези условия, със средствата с които се води в
И затова недей да питаш за кого бие камбаната: тя бие за теб
При тези условия, със средствата с които се води в Габрово на областно ниво, борбата с корупцията е обречена. През 2016 година, както и през 2015-та, се проведоха заседания на Областния обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията. Това

Тихомир Църов
При тези условия, със средствата с които се води в Габрово на областно ниво, борбата с корупцията е обречена. През 2016 година, както и през 2015-та, се проведоха заседания на Областния обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията. Това е орган към Областния управител, чиито председател е един от заместниците. През този мандат – Иглика Събева. Името не е важно, Събева имаше предшественици, които не се изявиха по кой знае колко различен начин. Но днес начело на този съвет е тя, така че фокусът съвсем естествено пада върху нея. Заседанията на Съвета от 2015-та и 2016-та години си приличат много. Разликата е, че едното се е състояло през март, а другото през април. Останалото е като две капки вода. Може да ги обобщим с една дума – формалност.
Борбата на областната администрация с корупцията през 2016 г. продължи, отново с фиктивни сбирки.
От пресцентъра на областната администрация бе разпространено съобщение до медиите за вече състояло се заседание на Областния обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията. Предварителна информация не е подавана, такава липсва на сайта на областния управител и на официалната страница във фейсбук, която напоследък се използва за публикуване на новини от институцията.
Ако се питате за кое от двете заседания става въпрос, дали за това през 2015-та или за другото от 2016 година, отговорът е, че няма никакво значение. Важи и за двете.
Проверка на достъпните за широката публика места – интернет страницата на Областния управител и фейсбук страницата на институцията сочат, че въпросния Съвет провежда по едно заседание на година, въпреки че според правилника трябва да са по три.
Официалната информация от 2015 година
С цел повишаване степента на осведоменост ще бъде създаден екип от експерти от областна администрация, с цел подобряване на общото координиране на дейностите по превенция и противодействие на корупцията на територията на областта.
Планът за работа предвижда още анализ на съществуващите корупционни рискове и практики, с цел ограничаване на предпоставките за корупция, изискване на шестмесечни доклади от териториалните звена и общински администрации за постъпилите сигнали за корупция и предприетите от тях действия.
Председателят на комисията – заместник областния управител Иглика Събева, наблегна и върху стимулирането на ефективно сътрудничество на училищата с държавните институции и неправителствени организации, във връзка с повишаване знанията и отношението на учениците за функциите на изпълнителната, законодателната и съдебната власт. Ще бъдат организирани „Дни на отворени врати” в държавни институции, посещения в Областна администрация.
Официална информация от 2016 година
„Новият момент в плана за дейността на Съвета през тази година ще е засилване на гражданския контрол върху дейността на администрацията, а така също и участие на неправителствени организации в сътрудничество с органите на местната власт и местното самоуправление в антикорупционни инициативи и форуми на регионално и общинско равнище".
Предвижда се „сътрудничество с неправителствените организации и медиите при изработване и прилагане на механизъм за публичност и прозрачност на антикорупционната политика и инструменти”.
„Всички предвидени дейности в плана за 2016 година целят свеждане до минимални стойности на корупционния риск, повишаване степента на осведоменост".
„Председателят Иглика Събева представи пред членовете на Съвета отчет за дейността за 2015 година и план за работа през 2016 година. Стана ясно, че за предходната година са подадени три сигнала - един анонимен в Община Габрово, един в ОД „Земеделие" и в Окръжна прокуратура - Габрово. Те са в процес на разглеждане”.
Ако всичко това ви се е сторило напудрено, помпозно и малко неразбираемо грешката не е във вас. Така звучи официалното съобщение от страна на институцията. Приказки на едро. На Иглика Събева вероятно не й е отнело много време да представи отчета, наличието на три сигнала го доказва. Но от Съвета, в който се ангажират да повишават степента на осведоменост дори не споменават имената на новите си членове. Не че някъде може да се намерят имената на старите. Повишената осведоменост се свежда до общата формулировка за промяна в състава.
Какво се е случвало на заседанието на Съвета през 2015 година все още не е съвсем ясно, пък и нямаше значим повод за притеснение. Нямаше ли? Откога впрочем действа схемата в структурите на ДАИ? Работил ли е Съвета по тази толкова важна тема? От начина, по който се „повишава степента на осведоменост” не става ясно. Възможно е такъв сигнал да не е бил подаден там.
И аз не бих подал сигнал до този Съвет. Защо да си губя времето? И защо да вярвам в институцията, към която той работи? Заради фиктивните сбирки ли? Заради видимото нарушаване на собствения правилник, който казва, че Съвета се събира три пъти в годината, а той реално го прави веднъж и както се вижда съвсем ясно - фиктивно? Фиктивна работа на фиктивен орган.
Областният управител на Габрово Николай Сираков каза, че има намерение при следващото събиране на Съвета да вземе участие в работата му. „Аз гледам към миналото като към огледало за обратно виждане в колата - бързо и за кратко, за да се ориентирам в обстановката и да вървя напред”, коментира той.
„Но граденето на доверието в тази Комисия започва точно от това - да е ясно кога заседава, какъв е дневния ред, да е ясно какво е свършила, да е ясно кои са членовете. Надявам се това да е първата стъпка, която да върне доверието”, продължава Сираков.
Думите му са от края на март 2015 година. Защо през април 2016-та са толкова актуални? И отново в бъдеще време!
„Не съм дошъл на Земята да променям Света, а съм дошъл да променям себе си”, обича да казва Сираков. Промяната, ако има такава, явно е бавна. Толкова бавна, че не се забелязва. Дали през 2017 година пак ли ще си правим тези изводи?

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни