Художникът Стефан Божков гостува на галерия „Орловска 10“

Препоръчана! Стефан Божков
Художник, Стефан Божков, галерия Орловска 10, Габрово, Ива Съйкова
Довечера художникът Стефан Божков гостува на галерия „Орловска 10“ в Габово с колекция картини, които представляват ретроспекция на творческия му път от последната изложба в това пространство през 2010 г. досега, информира Ива Съйкова, собственик на арт-пространството.

 „За почитателите на визуалните изкуства авторът е добре познат, а за тези, които не са се докосвали до неговите картини, предстои едно пътешествие наситено с фина чувственост и естетика от висока проба – разказа галеристката. - Силата на аурата, която носят произведенията в контакта на живо е незабравима и оставя трайни следи в съзнанието. Платната са четими чрез метафори, поетични символи, а предметите са сякаш изникнали от подсъзнателни закодирани спомени, усещания, сънища...

 

Биографията на Стефан Божков е богата на емоции и преживявания, сподели още Ива Съйкова. - Той е роден през 1961 г. в Панагюрище. Завършва Художествената гимназия в Казанлък по специалността Изобразително изкуство. Художник, артист, бохем, ценител на хубавото вино и жените, природата, киното, литературата, музиката, частичен далтонизъм към зеления цвят, не шофира. Бивш хамалин, художник на археологически разкопки, асистент художник в БНТ, илюстратор на книги, графичен и интериорен дизайнер, сценограф. Работи и експериментира в различни области на визуалните изкуства – живопис, графика, скулптура, пространствени инсталации. Участия в групови изложби и самостоятелни такива, симпозиуми и творчески престои – Австрия, България, Белгия, Франция, Сърбия, Испания, Русия, Германия и почти всички държави в Европа, както в САЩ, Япония, Египет – разказва Ива Съйкова. – Провел е уъркшоп и изложби в Женския затвор в Сливен. Творецът е носител на наградата София – за високи постижения във визуалните изкуства, на отличието „Златно перо от Международно биенале на книгата и илюстрацията в Белград, Сърбия, както и на награди от графични биеналета и триеналета в България, Сърбия, Беларус и др. Той е създател, куратор и участник в екипите на Културни салони“ в Гранд хотел Поморие, Арт Поток – Царево, Порт Прим арт фест“ в Бургас, в множество различни проекти в България и извън нея. Стефан Божков е артист на свободна практика, живее и работи в София“ – уточни в заключение тя.

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Арт

Към началото

Следвай ни