Художествена галерия „Христо Цокев” в условията на пандемия

Sled-zaleza-na-Nikolai-TSvetanov
След залеза на Николай Цветанов
По традиция Художествена галерия „Христо Цокев” - Габрово урежда годишната изложба на габровските художници в навечерието на светлите коледни празници.

За съжаление, ковидмерките отлагат представянето й за началото на новата година. Въпреки необичайните условия бъдещата експозиция включва 23 автори с 36 творби - живопис, графика, металопластика, приложни работи.
„Наистина пандемията се е отразила на участието на авторите, но представените работи са от почти всички жанрове на изобразителното изкуство. Едни от художниците показват по-различни работи с по-нови търсения и виждания като графикът Божидар Мечев ( „Профил 1 и 2”), живопис - Цветан Колев („Молитва”) и Николай Цветанов („След залеза на слънцето”), Нели Димова („Шах” с плексигласови фигури), Никифор Апостолов (металопластика). Посетителите ще открият и авторите, които следват стила си на работа.
Наложената изолация не е нещо необичайно за твореца, който е сам пред бялото платно, но това, че галериите отново са затворени лишава посетителите от среща с изкуството на художниците.
Пандемията се отрази негативно на планираните годишни изложби от амбициозния културен календар. Отпаднаха много изложби. Една от тях бе Второ издание на национално триенале „Мостове”, което остава, живот и здраве, за догодина. Национална изложба „Пролетен салон на жените художнички” през март бе показана само виртулно в Интернет. Много малко посетители можаха да видят изложбата, която бе подредена на два етажа в галерията. През есента успяхме да осъществим редовния Национален пленер по живопис в Боженци. В него се включиха много интересни и водещи автори. Дори един от участниците Иво Бистрички от Бургас спечели наскоро втора награда от Международно квадринанале по живопис „Митове и легенди” в Стара Загора. Времето на принудителните карантини за посещения и творчески изяви бе успешно използвано от екипа на галерията за профилактика, пълна инвентаризация на творби от фонда, ремонт на една от залите ”, каза директорът Евгени Недев.
Художествена галерия „Христо Цокев” отново се радва на спечелен проект „Галери Вю” пред Министерство на културата на сесията за финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство, музеите и визуалните изкуства. Настоящата пандемична ситуация наложи онлайн достъпът до експозиции и виртуални турове като основни, а не като съпътстващи музейни дейности.
Целта на спечеления проект е именно да отговори на новите потребности и очаквания на публиката за достъп до галерийното пространство в дигитална среда.
„Възможност да покажем най-доброто - движими художествени паметници : живопис, графика, скулптура, приложни работи, икони, интериор, атмосфера, индивидуалност на институцията, което би подобрило имиджа ни. Като предоставим виртуална разходка в изложбените зали, ние ще компенсираме промените в културния календар на галерията и отпадане на временни изложби, наложени от пандемичната ситуация”, допълва Евгени Недев.
Включените в проекта творби ще са на утвърдени български и габровски автори. Партньори по проекта „Галери Вю” са Община Габрово и вестник „100 вести”.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Арт

Към началото