Габровци харесаха новия формат на карнавала

Sled-dve-godini-pandemiya-gabrovtsi-se-zabavlyavaha-istinski-na-karnavala
След две години пандемия габровци се забавляваха истински на карнавала
Весел, пъстър, различен и необичаен карнавал се вихри на 22 май в Габрово.

 Слънчевото време, без нито едно облаче, като по поръчка, привлече още повече участници във фиестата. А тя обхвана почти цялата централна част на града - от Спортната зала, край Музея на хумора, по крайбрежната улица, та чак до градинките срещу Дома на книгата и тази с мечето, до площад „Възраждане“.
Мнозина харесаха по-нетрадиционния карнавал, без шествие заради противоепидемичните мерки, но с възможност хората да се разхождат по трасето, да се забавляват с карнавалните макети и надписи, да си правят снимки с тях, особено децата, да хапват пуканки и да си говорят. Важно, че беше весело и забавно. Габровци, затворени вече две години заради пандемията, се забавляваха истински. И всичко това - от сутринта до полунощ. За пръв път от две години хората сложиха не противоепидемични маски, а истински карнавални маски.
Кулминацията, разбира се, бе традиционното отрязване опашката на карнавалната котка пред Спортната зала. Преди това мажоретки загряха настроението. И пак по традиция го направи кметът, който се появи с още две свои двойнички. В крайна сметка триизмерният кмет се зае сериозно със задачата и с помощта на един от сценаристите - Иван Минчев успя да пререже опашката на шестметровата котка. До нея седеше сребрист бик, нали според китайския хороскоп 2021 година е годината на Металния Бик.
Докато котката оставаше без опашка, пред Музея на хумора и сатирата се изви весела Олелийня, така както са го правили през 1923 година. Дами в старинни тоалети и кокетни чадърчета се разхождаха достолепно
Ранката Барабанката биеще барабана, Нуньо фотографа правеше снимки на публиката. Хор за стари градски песни и оркестър "Крачун и Малчо" огласиха пространството.
Други с лека носталгия слушаха речите на другаря Тодор Живков за социализъма и комунизъма, пред огромната му фигура стояха мирно три пионерчета.
На крайбрежната улица атрактивна циганка гледаше на ръка и обикновено предричаше любов, пари и късмет.
Хлапетата най-много се кефеха на пиратския кораб, където се катереха и слагаха капитански шапки. Родителите им с насмешка минаха през вече "построения" тунел под Шипка. Понеже имаше ретроспекция на минали карнавали, край него се усмихваха тримата глупаци - Царя, Станишев и Първанов. По настрани бяха Иван Костов и Надежда Михайлова.
Пред театъра самотно се извисяваше фигурата на Цветан Цветанов от ФК "Републиканец" в спортна униформа, каквато е била истинската му професия. Отровното трио като триглава ламя съскаше срещу хората.
На костницата се извисяваше макета на Корнелия Нинова, в руска военна униформа и надпис "Ще изчистя партията до крак".
Но най-голямата атракция и най-много селфита събраха фигурите на Слави, настанил се удобно в червеното ферари. Яхнал прословутата джипка, Джипко Бибитков ловеше с въдицата пачки с едри банкноти.
Пазителят на Общината - огромната фигура на кмета Таня Христова със спортен екип, боксьорски ръкавици и надпис на гърдите "Работа, работа, работа" бдеше всеотдайно над благополучието на Общината. Вероятно тя най-много работи в нея.
В детския карнавален град в градиката с мечето през целия ден малчуганите се забавляваха с куклен театър, фокуси, илюзионисти, лакомства и дресура на папагали.
Още от 18 часа площад "Възраждане" се огласи от музика. Габровци се наслаждаваха на страхотните изпълнения на формация "Фондацията". Любо Киров, Мария Илиева, Графа.
Атрактивни фойерверки озариха небето над площада и сложиха край на един прекрасен карнавален ден.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото