Габровка в схемата за „романтични измами”?

Internet-izobrazhenie-(Today’s-Newspaper)
Интернет изображение (Today’s Newspaper)
Млад мъж и мнимата му „счетоводителка” измъкнали от шест дами на възраст близо 200 хиляди лева

В схемата за „романтични измами”, оповестена тези дни от Районната прокуратура на Пловдив и МВР, се преплита и името на Габрово. Става дума за 28-годишен мъж и 79-годишната му помагачка, оплели в мошеническата си мрежа шест българки от различни градове. Схемата е разкрита при международна полицейска операция, проведена в Чехия и България. Арестувани са младият мъж и възрастната жена, която той представял като своя „счетоводителка”.

28-годишният мъж, с инициали Р. Р., е от град Аксаково, Варненска област, но от две години се преместил да живее в Чехия. „Той използвал социалните мрежи и мобилни приложения, където се представял с различни имена – Тихомир, Тишо, Наско. Твърдял, че е заможен мъж, собственик на транспортна фирма, хотел и ресторант, което не отговаряло на истината. Така се запознал с пострадалите жени и с времето започнал да води с тях по-лична комуникация. Обещавал им различни видове услуги от битов характер, както и бъдещо съжителство - съобщиха на 5 октомври от прокуратурата.

Като използвал познанството си с тях и създадената за него положителна представа, Р. Р. започнал да въвежда пострадалите в заблуждение, че в чужбина бил изпаднал в затруднено материално положение, влошено здравословно състояние, претърпял е катастрофа, трябвало да плаща разноски съдебни дела и др. Твърдял, че в момента нямало кой да го подкрепи материално. По този начин мотивирал жените „да му помагат“ като му изпращат парични средства по банкова сметка. Установено е, че общата сума, която е получил е в размер на 178 897 лева.”

Пострадалите жени били на възраст от 50 до 70 години от различни градове в България, сред които и Габрово. „Част от тях нямали средства, с които да му помогнат, при което той ги насочвал към „счетоводителката“ си – 79-годишната Ф. Г. от София. Тя ги придружавала до банкови институции у нас, където те изтеглили кредити. Парите предавали на Ф. Г. Част от тях, съгласно предварителната уговорка, тя изпратила на Р. Р., а другите задържала за себе си. Установено е, че изтеглените кредити от пострадалите са в общ размер на 27 500 лева”, допълват от прокуратурата.

Разследването по случая започнало в края на миналата година, когато възрастна жена от град Първомай подала сигнал, че е станала жертва на измама. Впоследствие били издирени и установени други измамени жени.

На 4 октомври 2023 г., Р. Р. бил задържан в гр. Пилзен, Чехия, съгласно издадена Европейска заповед за арест от Районна прокуратура-Пловдив. По неофициална информация от ползвани от мъжа жилище и автомобил са иззети ценности, мобилни апарати, симкарти и др. Предстои процедура за предаването му на съдебните власти в България.

Мнимата му „счетоводителка” - обвиняемата Ф. Г. е била задържана за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор от пловдивската районна прокуратура. Разследването продължава.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Държавност

Към началото

Следвай ни