Габриела Йосифова: Хит сред подрастващите е дишане на райски газ и пушенe на вейп

Препоръчана! Gabriela-Iosifova
Габриела Йосифова
В националната стратегия за борба с наркоманиите има три основни компонента.

Единият е превенция на търсенето , вторият е превенция на предлагането и третият - лечение и рехабилитация, каза Габриела Йосифова, председател на Общинския съвет по наркотични вещества на пресконференция.
"Ние сме единствената община, в която още през 2020 година създадохме областен план за сътрудничество по отношение на превантивната работа сред учениците. В него участват Областната дирекция на МВР, съд, прокуратура, РЗИ, Регионалното управление по образование, така че успяваме да координираме нашата дейност и непрекъснато да си сътрудничим в тази сфера. Много добре сътрудничим и с фондация "Общност в помощ на зависимите", която създаде терапевтичен център за лечение на зависимите "Свети Илия" в с. Поповци. Това да пръв път се случва в страната, такова сътрудничество трябва да бъде пример на останалите общини. В период от една година центърът успя да окаже подкрепа и лечение на много зависими.
Една от новите ни задачи е да подготвим екипи по превенция във вряка община в областта и във всяко едно училище", коментира тя.
Общинският съвет по наркотичните вещество работи пилотно по две национални програми. Едната е насочена към учениците от пети до седми клас и се реализира в Основно училище "Неофит Рилски". Другата национална програма обхваща учениците от осми до единадесети клас, тя се реализира в гимназията по туризъм.
Разработена е и програма за родители, но все още не е работено активно по нея, заради пандемията. Направено е онлайн проучване сред родителите. Интересно е, че 90.2 на сто от отговорилите са жени, явно майките са по-.ангажирани с този проблем. Над 80 на сто от родителите оценяват риска от употребата на наркотични вещества като сериозен, но почти половината - 48 на сто от родителите подценяват риска от употребата на наргилета, смятат че това не е толкова опасно. 11 процента от анкетираните са мнение, че употребата на енергийни напитки носи сравнително малък риск. Около 11 на сто смятат, че алкохолът не е толкова вреден от подрастващите, ако се употребява умерено. Според родителите 30 на сто от учениците са употребявали наркотични вещества. 24.4 процента от родителите отбелязват, че биха позволили на децата си да пият алкохол в дома си като превантивна мярка. Над 70 на сто от родителите имат желание да получат повече информация за наркотиците и да се включат в тематични родителски срещи по тази тема. На 26 и 27 април във фойаето на зала "Възраждане" са планирани родителски срещи с родителите на учениците, включени в двете национални програми.
Другата програма, която се реализира с Пътна полиция е "Спри дрогата на пътя". Включени са ученици от 11 и 12 клас, които научават за рисковете от шофиране след употреба на наркотични вещества. Интересът на учениците е голям.
Традиционна е преватнивната програма "Заедно извън час", тя е за възможностите да спорт, туризъм в свободното време. Много добре се приема "Приеми ме на село", ще има такъв формат и през това лято. Миналата година е реализирана и кампания за жените с алкохолен проблем.
"Голям проблем се оказва употребата на вейпове. Това са устройства за пушене, различни от цигарите, предполага се, че в тях няма никотин, нещо като електронни цигари са. Имат различни аромати. Масово се използват от 10-12-годишни деца. дори се оказва, че за много родители това е превантивна мярка за тютюнопушене.
Изпратихме едно писмо до Националния център по обществено здраве за повече информация, питахме кой контролира тези устройства. Стана ясно, че в Закона за тютюна и тютюневите изделия и Закона за закрила на детето е записано, че тези устройства са забранени да продажба на лица под 18 години. Разработихме презентации на теми, свързани с вейпа. И целенасочено работим по училища по тези теми. Огромния риск е, че подрастващите започват да пушат и стъпката от тези безникотинови вейпове към цигарите е много малка. Вейповете се продават свободно в много магазини. това, че няма в него никотин, не означава, че не е опасно.
Друго рисково поведение, което става все по-актуално е дишането на райски газ. Продажбата му е напълно законна, не подлежи на контрол. Има го в аптеките, използва се като обезболяващо. Най-вече се продава по интернет. Цената е между 2 и 5 лв. Ефектът е краткотраен, между 2 и 5 минути. Но това е психоактивно вещество, което променя психиката, дори за 5 минути. Формира се нагласа да искаш някакви нови усещания, възприятията. Райският газ е много популярна мода в момента. Направихме проучване, над 45 на сто не приемат, че райският газ е вреден. Огромният риск с райския газ са свързани с нереална преценка на действителността, замайване, гадене, повръщане, могат да се получат халюцинации, да се стигне до нараняване. Особено рисково е да се шофира след употреба на райски газ.
Има още една мода в това отношение. Сигурно е, че в София я има, дали е достигнала до Габрово, не знам. По-малки ученици плащат по 2 лв. да гледат по-големи как се друсат", допълва Габриела Йосифова.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Закон и ред

Към началото

Следвай ни