Филмовата програма, посветена на Кристо и Жан-Клод,

Топ новина! Filmovata-programa,-posvetena-na-Kristo-i-ZHan-Klod,
Филмовата програма, посветена на Кристо и Жан-Клод,

11 ноември, от 14:00 часа Силвия Черкезова Тази събота, 11 ноември, от 14:00 часа в Дома на хумора и сатирата, Габрово ще видим още две документални заглавия, посветени на Кристо и Жан-Клод, автор на които е Евгения Атанасова-Тенева – „Пътят към портит

продължава и тази събота,
11 ноември, от 14:00 часа
Силвия Черкезова
Тази събота, 11 ноември, от 14:00 часа в Дома на хумора и сатирата, Габрово ще видим още две документални заглавия, посветени на Кристо и Жан-Клод, автор на които е Евгения Атанасова-Тенева – „Пътят към портите“ и „Опакованият Райхстаг – 20 години по-ксъно“. Филмите разказват за двата проекта на артистичната двойка, реализирани съответно през 2005 и през 1995 година.
Физическото построяване на портите отне дни, но пътят към тях отне точно 26 години. През 1976 година Кристо прави първите скици на проекта, тогава наречен „1000 врати“. В началото на 80те артистите получават твърд отказ от градската управа (на Ню Йорк*), но това не ги обезкуражава.“ – с тези думи Евгения Атанасова ни въвежда през „Портите“ и тяхната история. Какво още се крие зад това произведение на изкуството, разбираме от интервюта с най-приближените на Кристо и Жан-Клод, от случайно преминаващите през парка нюйоркчани и от членове на семейство Явашеви.
„Опакованият Райхстаг – 20 години по-късно“ е филм разказващ за един от най-мащабните проекти на Кристо и Жан-Клод, подготовката и реализацията на който продължава близо 24 години. Всичко започва от една картичка изпратена от Берлин до Ню Йорк, в която пишело „Какво мислите за това?“ Подателят е американският историк и автор на книга за Райхстага – проф. Майкъл Кълен, в последствие станал част от основния екип, работещ за реализацията на проекта. Разрешение за опаковането на историческата сграда се иска не само от разделена Германия, но и от още четири държави участнички във Втората световна война – Америка, Франция, Великобритания и Русия.
След прожекцията ще бъде проведен екскурзоводен тур в изложбите „Кристо и Жан-Клод. Проекти“ и „Роден в Габрово.“
Със заплащането на входна такса посетителят може да гледа филмите, да се включи в екскурзоводния тур и да разгледа целия музей. Посещението само на филмовата прожекция също е на цената на билет за музея.

До края на изложбите (17 юни 2018) всеки месец ще бъдат показвани различни документални филми посветени на артистичната двойка и тяхното творчество. От Музея съветват ако не успеете да дойдете на тази дата, непременно да следите програмата и да планирате да посетите Дома в следващите месеци. Освен в събота преди обед, са предвидени и прожекции през седмицата, след работно време.

Още от програмата:
На 18.11.2017г. отново в 10:30 се организира екскурзоводна беседа и филмова програма от 11:00 часа. Ще бъде излъчен филмът на Тома Томов „Кристо на 75“, 2010.
На 30 ноември, четвъртък, от 17:30 часа ще се състои последният за този месец тур и филмова прожекция. Ще бъде представен последният филм на Евгения Атанасова-Тенева – „Мост към Кристо“, 2016.
Филмите са любезно предоставени от Българска национална телевизия.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Cristo

Към началото