Две жени болни от корона вирус в Габрово, болницата в карантина

Dvе-zhеni-bolni-ot-korona-virus-v-Gabrovo,-bolnitsata-v-karantina
bolniza.jpg
Кметът Таня Христова призовава всички да запазят спокойствие и здрав разум .

Два случая на коронавирус са изолирани в Габрово. Става дума за 75- годишна жена, която е в болница "Д-р Тота Венкова" и за медицинска сестра. Тя е работила във вътрешно отделение на здравното заведение и е имала пряк контакт в пациентката с доказан коронавирус в отделението.

"За пациентите са се грижили 14 медицински сестри. Те оставят под карантина във вътрешно отделение. Пациентката с положителна проба е настанена в инфекциозно отделение и също е изолирана от всички. Имаме готовност да разширим базата на инфекциозно отделение допълнително с около 20 легла. В състояние сме да отворим второ лечебно заведение - Държавната белодробна болница с допълнителен брой легла", коментира директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Николай Пенчоков, той е и председател на Областния щаб в Габрово

Полиция охранява болницата в Габрово. Няма паника и дезорганизация. В лечебното заведение се приемат само животозастрашаващи случаи. Призивът от областния щаб е хората да не се струпват пред болницата, да не идват с личните си автомобили, а да звънят по телефона на личните си лекари при каквито и да е притеснения. Спешно се издирват всички лица, които са били в пряк контакт с медицинската сестра. 46 проби на хора, общували с болната са изпратени за изследване.

Болницата е под карантина. Няма да бъдат приемани нови пациенти, няма да бъдат изписвани болните. Предприети са всички възможни дезинфекционни мерки в болницата, за да не се предава на други заразата.

"Всички мероприятия с масов характер вече са в режим на забрана. Апелирам всички да запазим спокойствие и здрав разум. В синхрон с Националния кризисен щаб ще изпълняваме всички указания, които получим, за да можем да гарантираме в рамките на възможното нормалния живот в община Габрово", заяви кметът Таня Христова.

Заболяването в Габрово е открито случайно, жената не е пътувала в чужбина, тя е била включена в разширено изследване на проби.

Още два случая на коронавирус са открити в Плевен, на 27 и 60-годишен мъж, те също не са пътували в чужбина.

Националният кризисен щаб препоръчва задължително да се отменят мероприятията на закрито, досега имаше препоръчителен характер. Няма основание за паника, откритите болни в Габрово и Плевен са в оздравяващ период, казват от там.

По време на извънредното заседание на Министерски съвет вчера премиерът каза, че е против затваряне на Габрово и Перник, но призова хората само при много голяма необходимост да напускат градовете, за да не се разпространява заразата. Също така съобщи, че имаме достатъчно тестове за изследване на коронавирус, договорени за 50 0000 защитни маски и 50 000 защитни облекла от Турция. Той предположи, че нулевият пациент е дошъл от Гърция.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Здравеопазване

Към началото

Следвай ни