Докога някой ще разперва чадър над кабелните оператори и няма да си свърши работата докрай?

Васил КолевОтново започвам с този въпрос. Погледнете прикачените снимки само
Докога някой ще разперва чадър

Васил КолевОтново започвам с този въпрос. Погледнете прикачените снимки само от една улица, но още по- лесно ще е, ако се огледате и ще видите същата плетеница от кабели, висящи навсякъде.

 
Тъй като преди подмяната на тротоарите по ул. „Николаевска“ през зимните месеци и преди това доста фирми копаха и прокарваха какви ли не комуникации, се надявахме, че всички кабели ще се прокарат там, но уви, действителността е друга. Възхищаваме се на европейските страни, че всичко им е подредено и чисто, и се подиграваме на снимки от Индия с висящи стълбове, крепящи се от самите кабели, но не се оглеждаме да видим къде сме ние и не се запитваме ДОКОГА и КОЙ? 
Явно някой не е чел Закон за електронните съобщения, където точно и ясно е записано:
чл. 286. (1) Кабелните електронни съобщителни мрежи се изграждат подземно.
(2) Кабелни електронни съобщителни мрежи могат да се изграждат въздушно само извън границите на урбанизираните територии и в урбанизирани територии с население до 10 000 жители и/или с ниско жилищно застрояване.
Какво да си мисля - че сме областен град с под 10 000 жители или в централна градска част на Габрово, която визирам, най-вероятно жилищните сгради с 4-5 етажа са ниско жилищно застрояване.
Потърсих в Internet какво пише по темата и с учудване открих на сайта на Община Габрово в раздел полезна информация:
СЪОБЩЕНИЕ № Гб-КА-05-45 от 18.04.2011 г. относно „Въздушни кабелни мрежи” на територията на гр. Габрово.
Във въпросното съобщение има 36 констативни акта като този:
„Въздушни кабелни мрежи”, намиращ се в гр. Габрово – централна градска част – участък по ул. „Николаевска”, ул. „Капитан дядо Никола”, ул. „Йосиф Соколски”, е съставен Констативен акт № 6/21.03.2011 г. от служители на Сектор - Габрово, при РДНСК - СЦР на основание чл. 148, ал. 1 от ЗУТ и е започнало административно производство по реда на чл. 225, ал. 1 - за премахване на строежа.
В сайта на ДНСК има идентично съобщение от 29.09.2011 г.:
СЪОБЩЕНИЕ № Гб-Зд-71-111/16.09.2011 г. до НЕИЗВЕСТЕН ИЗВЪРШИТЕЛ относно „ВЪЗДУШНИ ЕЛЕКТРОННИ СЪОБЩИТЕЛНИ КАБЕЛНИ МРЕЖИ“, находящи се в гр. Габрово.
В това съобщение вече за същите участъци има издадена ЗАПОВЕД ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА СТРОЕЖА.
Е, след като има и заповед на ДНСК, кой за толкова години не можа да премахне кабелите или си затвори очите. Общината дали се интересува от стълбовете за улично осветление, окичени с кабели. Трябва ли да се случи нещастен случай, да се запали кабел или непоправимото, за да се задействат институциите и да си свършат работата докрай?
Б.а. Снимките към материала  са от ул. „Николаевска“, Габрово

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

1 коментар

  • Потребител
    Anonymous 2020-09-27 04:56:11

    Dokoga? Dokato moje - nali se seshtate, che nema bezplaten obed.

Към началото