Добромир Карамаринов e избран за президент на Европейската атлетика

Водеща! Dobromir-Karamarinov
Добромир Карамаринов
Добромир Карамаринов бе избран без опозиция за президент на Европейската лека атлетика на 27-ия конгрес на централата, който се проведе в Лозана (Швейцария) на 14 октомври 2021 г.

Така Карамаринов става шестият лидер на Европейската атлетика след Адриан Паулен (1970-1976), Артър Голд (1976-1987), Карл-Олаф Хомен (1987-1999), Ханшорг Вирц (1999-2015) и Свен Арне Хансен (2015-2020).
Той беше временно изпълняващ длъжността президент от март 2020 г., след като Хансен, който почина през юни 2020 г., не успя да изпълни задълженията си заради прекаран инсулт.
"Благодаря ви още веднъж за подкрепата и доверието, което ми оказахте. Въпреки че нямах опозиция на днешните избори, не приемам тази подкрепа и доверие за даденост. За мен е огромна чест да бъда избран за президент и да продължа да служа на Европейската атлетика. Стремя се да направя всичко възможно, за да се отплатя за вашата подкрепа и доверие“, каза Карамаринов в речта си при избора.
Добромир Карамаринов е роден през 1958 г. в Сливен, но израства в Габрово, тук завършва средното си образование - в ПМГ „Академик Иван Гюзелев“, тук започва треньорската си кариера и ръководния си път в атлетиката. Тренира от 10-годишен, бивш национален състезател е на 400 м с препятствия. Работил е като треньор в Габрово и е ръководил спортно дружество „Янтра“. Завършил е две висши образования. От 1994-та е генерален секретар на Българската федерация по лека атлетика, а от 2004-а година е президент на организацията. През 2010-а година става президент и на Балканската атлетическа асоциация, която тогава е със затихващи функции, но само за няколко години става най-силната регионална атлетическа организация с 18 страни членки.
Член е на съвета на Европейската атлетическа асоциация от 2007-ма, а през 2015-а е избран за първи вицепрезидент на централата преди да поеме временното ръководство през 2020-та след случилото се със Свен Арне Хансен.
Добромир Карамаринов даде своя принос за реализирането на проекта, финансиран от ММС, който доведе до цялостното обновяване на лекоатлетическата писта на стадион „Христо Ботев“.
С негово съдействие беше осигурено чисто ново цялостно лекоатлетическо оборудване за провеждане на тренировъчен процес и състезания - скочище за висок скок, хърдели, гюлета, дискове, копия, стартови блокчета и др., производство на световно известната марка „Поланик“.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Лека атлетика

Към началото

Следвай ни