Днес е ден на траур в Габрово и Севлиево

Топ новина! Tihomir-Petkov-–-okr-zhen-prokuror,-starshi-komisar-Iliyan-Ivanov-–-direktor-na-OD-na-MVR,-glaven-razsledvasch-politsai-Todor-Todorov,-nablyudavaschiya-prokuror-ZHeni-SHikova,-i-Plamena-Dicheva-atanasova-–-zamestnik-okr-zhen-prokuror
Тихомир Петков – окръжен прокурор, старши комисар Илиян Иванов – директор на ОД на МВР, главен разследващ полицай Тодор Тодоров, наблюдаващия прокурор Жени Шикова, и Пламена Дичева-Атанасова – заместник-окръжен прокурор
След тежката катастрофа на 12 октомври край Габрово с пет жертви

Понеделник е обявен за ден на траур в община Габрово и община Севлиево и отдаване на почит към загиналите пет човека в тежката катастрофа на 12 октомври край Габрово.
Всички национални и общински знамена ще са свалени наполовина.
Загиналите и пострадалите са от различни населени места в областта – Сенник, Враниловци, Севлиево, Габрово, Яворец.
Тежкото пътно-транспортно произшествие стана в четвъртък около 17.00 часа. Каква е официалната информация до този момент? В петък на обяд Окръжна прокуратура – Габрово и Областна дирекция на полицията дадоха съвместна пресконференция. 
В нея участваха Тихомир Петков – окръжен прокурор, старши комисар Илиян Иванов – директор на ОД на МВР, главен разследващ полицай Тодор Тодоров, наблюдаващия прокурор Жени Шикова, и Пламена Дичева-Атанасова – заместник-окръжен прокурор.
Прокурор Жени Шикова съобщи следното: Тежкото пътно-транспортно произшествие е възникнало на пътна връзка Западен обходен път на Габрово с главен път Дряново – Габрово между товарна композиция от влекач "Волво" и прикачено ремарке, управлявана от 60-годишен румънски гражданин, и микробус, управляван от 21-годишен севлиевец. В микробуса са били 8 пътници. Сигналът е подаден на 12 октомври в 17.06 часа. В резултат на възникналото произшествие още на място е констатирана смъртта на 4 лица от пътниците в микробуса. Последващо, в рамките на денонощието, в МБАЛ – Габрово предвид тежката травма настъпва смъртта на още един от пътниците. Водачите на двете моторно-превозни средства са правоспособни. На местопроизшествието незабавно е направена проверка за употреба на алкохол или управление под въздействие на наркотични вещества по отношение на водача на товарната композиция. Пробите са отрицателни. Взети са и кръвни проби от двамата водачи за последващ анализ. Квалификацията на настъпилото тежко произшествие сочи „извършено по непредпазливост“ – транспортно престъпление, за което се предвижда наказание от 5 до 15 години лишаване от свобода. Като се дава възможност, след установяване пълнота на фактическата обстановка, при особено тежък случай може и до 20 години лишаване от свобода. Засега сме в изключително ранен етап на разследване сме.“ 
Заместник-окръжен прокурор Пламена Дичева-Атанасова допълни, че след подготвяне на обвинение на румънския водач наблюдаващият прокурор Шикова ще внесе искане за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ като преди това ще вземе със постановление мярка „за 72 часа“ до довеждането му пред съда. Преценката е съобразно обстоятелствата, които е установила при огледа и резултата от тежката катастрофа, която към момента е с 5 жертви. Предстои внасяне на искането в Окръжен съд – Габрово. 
Беше пояснено, че „непредпазливост“ означава може би, че водачът на ТИР-а е навлязъл в лентата за движение на микробуса.

katastrofa donino

Тепърва предстои да се изясни какво точно е довело до тежката катастрофа. Предстои и извършване на повторен оглед на местопроизшествието в светлата част на деня, тъй като на 12 октомври огледът е продължил до 23 часа. Целта на повторния оглед е да се разшири периметърът за оглед с цел изясняване в пълнота организацията на движението и съответно хоризонталната и вертикална пътна маркировка. След назначаване на съдебно-медицинска и автотехническа експертиза механизмът на произшествието ще бъде напълно изяснен. Към момента обстоятелствата, са тези, които са установени.

Още за жертвите и пострадалите. Има още едно лице от микробуса, което е с опасност за живота. Другите трима са под наблюдение. 21-годишният шофьор от Севлиево е сред живите. Водачът на ТИР-а няма травми. Загиналите и пострадалите са от различни населени места в областта – Сенник, Враниловци, Севлиево, Габрово, Яворец. Пътуващите в микробуса са от севлиевската фирма „Инфрастроежи“. Починалите лица са между 31 и 64 години.

Ðèñêîâ ëè å ó÷àñòúêúò, êúäåòî å ñòàíàëà êàòàñòðîôàòà?

В Окръжна прокуратура досега не са постъпвали нарочни сигнали за този участък, за да извърши прокуратурата проверка. За изясняване в пълнота на фактическата обстановка са дадени указания от Областно пътно управление да бъде приложен план за организацията на движението на тази пътна връзка.

Старши комисар Илиян Иванов също каза, че конкретни сигнали за въпросния участък не са постъпвали и в Полицията. „Ние непрекъснато правим анализ на всички пътно-транспортни произшествия, които са в региона. Въпросното кръстовище, на което възникна катастрофата, е сведено като рисково такова. Асфалтовата настилка е в добро състояние, което предполага и по-висока скорост в района. За съжаление, кръстовището създава наистина предпоставки, защото има естествена гърбица, няма добра видимост за тия, които излизат на главния път. Най-вероятно в този случай е станало някакво объркване на шофьора на румънския ТИР, за да навлезе в лентата за насрещно движение. Това тепърва ще бъде установено. Многократно с наши сигнални писма сме предоставяли информация за вземане на отношение от Агенция Пътна инфраструктура, която се явява стопанин на двата пътя. Днес имаше среща в Областна управа, на която присъствах, с Областен управител, с изпълняващия длъжността кмет на Община Габрово, с директора на Областно пътно управление – Габрово по този повод. Последното писмо, изпратено от наша страна до АПИ, с което

ñèãíàëèçèðàìå, ÷å êðúñòîâèùåòî å ðèñêîâî

и създава предпоставки за ПТП, е от началото на октомври. Г-н Георгиев, директор на Областно пътно управление, даде уверение, че вече има сключен договор и ще започне изпълнение на проект, предвиден за въпросното кръстовище, включително за кръстовището на Враниловци, което е другото рисково. Ще се предприемат краткосрочни мерки, за да се създаде допълнителна организация, включваща ограничаване скоростта на движение в района на кръстовището, изграждане на острови, които да регулират и ограничат потока на автомобили. Надяваме се, тези мерки, които ще бъдат възможно най-бързо предприети, да дадат необходимия резултат и да не се стига до такива трагични инциденти. Дългосрочните мерки за Враниловци са трето платно.“

Старши комисар Иванов съобщи още, че

Ñèãíàëíè ïèñìà äî ÀÏÈ, ñà èçïðàùàíè è ïðåç 2020, 2021, 2022 ãîäèíà.

За предприемането на извънредни мерки по критични участъци от републиканската пътна мрежа в област Габрово настоя областният управител Мария Башева на спешна среща в петък сутринта. В нея участваха заместник областният управител Даниела Маринова, изпълняващият длъжността кмет на Габрово Мария Йозова, заместник-кметът Деян Дончев, директорът на ОПУ- Габрово Деян Георгиев, директорът на ОДМВР- Габрово Илиян Иванов, началникът на сектор „Пътна полиция“ Николай Симеонов.

Çàïî÷âà äîïúëíèòåëíî îáåçîïàñÿâàíå íà êðúñòîâèùåòî êðàé ñ. Äîíèíî,

което е част от околовръстния път на Габрово, е информирал Деян Георгиев. Проектът е част от Договор за Северноцентрален район, сключен между АПИ и фирма изпълнител от 3 октомври тази година след близо двегодишна процедура по проектиране, съгласуване, обжалване, възлагане и осигуряване на финансиране.

Според областния управител „тези срокове са нереалистично дълги" и тя ще настоява пред АПИ за оптимизация на административните им процедури.

Според фейсбук страницата на Областната управа днес трябва да се състои

Ñðåùà ñ ïðåäñåäàòåëÿ íà ÓÑ íà ÀÏÈ ßñåí Éîðäàíîâ

В петък следобяд съобщение пусна и Община Габрово, в което се казва, че нееднократно е сигнализирала, че участъкът от републиканската пътна мрежа при кръстовището на обхода на Габрово с пътя за Велико Търново е проблемен.

Община Габрово настоява за спешни мерки за безопасност в рисковата зона.

"Проектът на Областно пътно управление за обезопасяване на кръстовището бе съгласуван преди година, но Агенция пътна инфраструктура има договор за изпълнение на мерки за пътна безопасност в проблемния участък отпреди една седмица, съобщава Община Габрово

Изпълняващият длъжността кмет на Габрово Мария Йозова също иска поредна спешна среща с председателя на Управителния съвет на АПИ инж. Ясен Йорданов на 16 октомври, за да бъде заявена отново да бъде заявена позицията на Общината.

Община Габрово посочва че е "подобен казусът и на републиканския път в района на с. Враниловци. Поредното писмо на Община Габрово, за организацията на движението в района, до отговорните държавни институции е от 21 септември. Изпълнените до момента мерки – хоризонтална маркировка и вертикална сигнализация очевидно нямат достатъчен ефект. По данни на ОД на МВР – Габрово пътнотранспортните произшествия там продължават с още по-голяма честота. Община Габрово ще продължи да настоява пред държавата в района на разклона за с. Враниловци да бъде проектирана и изпълнена трета лента."

Не само в институциите, но и сред гражданите се споделя мнението, че

ðåøåíèåòî íà êàçóñà Âðàíèëîâöè å òðåòà ëåíòà

Ще припомним, че в края на април миналата година Община Габрово поиска от Агенция „Пътна инфраструктура“ да се проектира трета лента за ляв завой за идващите от Габрово в посока село Враниловци, където се създават конфликтни ситуации на кръстовището с републикански път Севлиево – Габрово. Проведе се среща между Община Габрово, Областна администрация и АПИ и беше решено АПИ да извърши спомагателни ограничения за обезопасяване на района, а Общината да извърши броене на придвижването на ППС във всички посоки, за да може да си потвърди нуждата от трета лента.

Áðîåíîòî íà Âðàíèëîâöè

трябваше да се осъществи в пиковите часове от Общинския инспекторат

Дали резултатите от броенето са послужили като аргумент пред АПИ вероятно ще разберем от днешната среща.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Закон и ред

Към началото

Следвай ни