Делото срещу организирана престъпна група за данъчни престъпления тръгва от начало

Podsadimi-po-dеloto-sa-13-litsa
Подсъдими по делото са 13 лица
Състав на Окръжен съд - Габрово прекрати съдебното производство по наказателно дело от общ характер № 195 от 2022 г.

Подсъдими по делото са 13 лица, предадени на съд с обвинения за ръководене и участие в организирана престъпна група и за извършване на престъпления против данъчната система.

Съгласно обвинението, в периода януари 2016 г. - ноември 2019 г., в Габрово и на територията на цялата страна, подсъдимият Т.Б. от Габрово ръководил организирана престъпна група, като същата е създадена с користна цел и с цел извършване на престъпления против данъчната система.

С обвинение за участие в престъпната група на съд са предадени три лица - П.А., Ф.Ю. и М.Й., всички от Габрово.

На подсъдимите Т.Б. и М.Й. са повдигнати обвинения, че са действали като помагачи, умишлено улеснявайки други лица (чрез снабдяването им с фактури с невярно съдържание) да избегнат установяването и плащането на данъчни задължения по ЗДДС в големи или в особено големи размери.

Като извършители на данъчните престъпления са обвинени И.Н. от Габрово, К.И. от Варна, Н.А. от Стражица, Я.П. и Х.П. от Ракитово, С.В. от Бухово, Н.С. от Велико Търново, М.А. от Каспичан и Т.М. от Казанлък. Съгласно обвинението, посочените лица използвали документи с невярно съдържание, потвърдили неистина в декларации, подадени пред съответни териториални дирекции на НАП и приспаднали неследващ се данъчен кредит.

Видно от доказателствата по делото към настоящия момент необявените данъчни задължения са внесени в бюджета заедно с лихвите.

След като изслуша и обсъди становищата на страните по въпросите съдът счете, че на досъдебното производство (при изготвяне на обвинителния акт) са допуснати отстраними съществени процесуални нарушения, рефлектиращи върху правото на защита на подсъдимите. Съдебният състав констатира непълноти в описанието на фактическата обстановка, неяснота и противоречия в някои пунктове от обвинението, обосноваващи прекратяването на съдебното производство и връщането на делото на прокурора за отстраняване на допуснатите нарушения.

Определението на съда подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд - В. Търново в 7-дневен срок.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Закон и ред

Към началото

Следвай ни