Д-р Нели Савчева: „Ще започнат да фалират и областни болници, защото финансирането е крайно недостатъчно“

<p>Всички болници се оплакват от недостатъчно финансиране и от неплащане
д-р Нели Савчева

Всички болници се оплакват от недостатъчно финансиране и от неплащане на надлимитни дейности през тази година. Според директора на Районната здравно-осигурителна каса Захари Дошков и четирите болници в областта имат неизплатени от Касата надлимитни дей

- Д-р Савчева, как завърши полугодието за областната болница, какви са финансовите резултати?
- Ние завършваме добре полугодието на фона на тежкото недофинансиране и на една не много здрава пазарна среда. Имаме неразплатени надлимитни дейности, но сме по-зле от другите болници в областта заради новите правила на работа на Надзорния съвет на Касата и по-късното плащане на медикаментите в онкологията и консумативите.
Нашите просрочени задължения за шестмесечието са около 200 000 лева като това е точно размерът на закъснелите плащания на НЗОК към нас. Т. е. не стига, че имаме неразплатена надлимитна дейност, а заради проверките на изразходването на лекарствата в онкологията плащанията се бавят с още един месец.
Два месеца след като сме закупили медикаментите и сме ги използвали за пациентите, получаваме плащането от НЗОК, което доведе до тези просрочени задължения. Но на фона на просрочията за другите лечебни заведения, можем да кажем, че е една приемлива картина, защото тези пари ще ги имаме, но със закъснение от един месец.
За съжаление имаме много тежко болни, което създава преразход на средства в лечебното заведение. Дори в момента има пациент в реанимация, който е с тежък сепсис. Той се е лекувал в друго лечебно заведение, след това е изписан, после настъпват усложнения, които те не са диагностицирали... Но най-изненадващото в този случай е, че пациентът сам си е правил венозните вливания!
Това за мен е изключително тревожен симптом, защото вероятно нещата, които вършим ние, на хората им изглеждат прости и лесни за изпълнение. Този човек, аз съм абсолютно убедена, че когато си е включил венозния път, вероятно не си е измил ръцете, да не говорим за това да ги дезинфекцирал. И сега той е с животозастрашаващо септично състояние в Реанимация.
Няма да говорим за пари, защото когато става дума за човешки живот, това не е морално. Но разходите за лечението на този пациент ще бъдат много високи.


- Имате и добри новини - в Хемодиализата подменихте апаратите с нови...

- Да, имаме вече 10 нови диализни апарати. Всеки ден виждам пациентите на диализа, че определено се чувстват по-добре, когато диализите се правят на новите апарати.
От две седмици имаме сключен договор за започване на ремонтни дейности на Педиатрично отделение. Избрана е фирмата изпълнител. Надявам се да се случи един добър ремонт.
Предстои ни да ремонтираме и болничната аптека, защото след Нова година трябва лекарствата за онкологията да се разтварят в нея. Ние нямаме пространствени възможности в сутерена, където се намира аптеката и заради това тя ще бъде преместена, след като бъде направен ремонт.
Освен това, за да става това разтваряне, вероятно трябва да се закупи полуавтоматизирана система за разтваряне на цитостатиците. За съжаление през следващата година ще ни се появят и нови големи разходи заради сервизната поддръжка на новата апаратура в болницата. Тя е изключително скъпо перо.
По отношение на разходите ние имаме равнища, които са значително под средните. Много ни е нисък разходът за прането на болничното бельо, който сме договорили. Имаме добри параметри на обществената поръчка за опасни болнични отпадъци, имаме една от най-ниските цени, постигнати за ел. енергия. Доста са редуцирани разходите ни за отопление след газификацията. Всичко това сме го направили без натиск от Министерството, за да ни остават средства за инвестиции, за реновиране на болницата.


- А как се справяте с кадрите? Успявате ли да привлечете нови млади лекари?
- Най-сериозната битка в лечебните заведения е битката за кадрите. А тя минава през наличието на достатъчно пари за фонд „Работна заплата“.
Ние непрекъснато увеличаваме работните заплати и през това полугодие те са увеличени в сравнение с предишното.
Битката ни за персоната е много сериозна. Това, което ме притеснява, е, че персоналът застарява, има натрупана умора и ще дойде момент, в който колегите ще търсят не толкова доброто възнаграждение, а леката работа, което вече се случва. Така че областните болници, университетските, ще се превърнат в най-непривлекателните места за работа. Защото в другите лечебни заведения от областта работното време на колегите свършва в 13 часа, след което има дежурен един лекар, а в нашата болница има между 10 и 20 лекари, които дежурят всяка нощ.
Има отделения, които са с намаляващ персонал, а всичките са със застаряващ. Където има млади колеги пък ние ги пускаме да се обучават, да ходят на курсове в университетските болници и там натоварването е за сметка на обучението. Но нашата цел е да се привличат млади лекари.
В момента имаме на стаж петима лекари от медицинските факултети. Опитваме се да им обръщаме специално внимание, да сме притегателен център за работа, да им покажем привлекателните страни на нашето лечебно заведение и да може след като завършат, да се връщат на работа при нас.
Имаме и млад лекар, който е назначен при нас. Един месец той работи в Реанимация, защото моята идея е всички млади лекари да минават оттам, за да сме сигурни, че спешните ситуации ще бъдат първото нещо, за което сме ги обучили. От следващия месец колегата ще започне работа в Хирургия. Така че имаме добра новина – млад амбициозен човек ще специализира хирургия.
От последната майска сесия имаме двама лекари с придобити специалности – д-р Василева в кардиология и д-р Христова в неврология.
Следващото тримесечие двама лекари ще специализират в белгийската клиника, с която си сътрудничим – O.L.V. Това са д-р Росен Иванов, който е моята надежда за млад добре развиващ се ендоскопист. Той напредна много и имаме големи надежди за неговото бъдеще. И д-р Василева, която не само защити добре специалността си по кардиолвогия, но ще я обучаваме и за ехокардиография, която е много важна част от ежедневната работа на кардиолозите.
На д-р Рачев от Кардиология му предстои да вземе специалност през декември, както и на д-р Балинска от Реанимация, следва и д-р Иванова от Реанимация.
Много се радвам, че младите ни лекари са изключително отговорни, много разчитаме на тях. Следя изкъсо развитието им. Те работят с изключително желание, много се натоварват в работата си и са много отговорни.
Навлизането обаче на млади лекари в болницата не се случва с темповете, които на мен биха ми се искали. Имаме назначена от миналия ден новозавършила акушерка. А една от нашите санитарки е приета да следва за акушерка, надявам се да се класира за медицинска сестра, каквото е нейното желание. Така че приоритетите на всеки нормално мислещ ръководител на лечебно заведение са кадрите на първо място.
Имаме напуснали и двама млади лекари, доста добри. И двамата имат поет ангажимент към болницата – договори за работа за 5 години. Те не изпълниха договорните си задължения, не успяхме да постигнем извънсъдебно споразумение и в следващите месеци ще заведем дела. За мнозина може да не звучи добре лекар да съди колегите си, но аз съм назначена да пазя интересите на лечебното заведение.
През годините когато са се учили, сме ги пускали в отпуски, осигурили сме им много добро заплащане и за единия от тях се съмнявам дали на друго място би получил по-добро. Създадени са им добри условия за работа и аз смятам, че договорите са за това – да бъдат спазвани.
Най-голямата ми грижа е грижата за просперитета на лечебното заведение. Това че болницата е пълна със съвременна и модерна апаратура не е достатъчно, защото някой трябва да работи с тази апаратура.
Моите страхове са свързани с това, че фалират болници. Досега фалираха предимно общински, но мисля, че ще се случат подобни неща и с областни болници, защото финансирането е крайно недостатъчно.


- Отправяли ли сте искания към НЗОК за изплащане на надлимитната дейност?
- Досега се справяхме задоволително. Имаме неразплатена надлимитна дейност за един месец. Но от миналата година имаме над 200 000 лева и вече сме започнали дела срещу Касата. Аз не започвах такива дела, защото чаках да се натрупа съдебна практика и вече има болници, които осъдиха НЗОК на първа инстанция. Завели сме само едно дело, защото държавните такси не са малки. Но поетапно в следващите месеци почти ежемесечно ще завеждаме дела срещу Касата за изплащане на неразплатените надлимитни дейности.
Най-фрапантният случай за неплатена надлимитна дейност е незаплатена инвазивна процедура, включително и за консуматива, който се заплаща от Касата.
Ние не сме лечебно заведение, в което пациентите се приемат и се викат в деня на изписването, за да им бъде дадена епикризата. На останалите места се работи планова дейност, а при нас се работи спешна.
В същото време лимитите ни за октомври, ноември и декември са с 60 000 лева по-ниски отколкото през месец юни. Есента дори да няма грипна епидемия, има респираторни вирусни инфекции и увеличена заболеваемост. Освен това ние обслужваме областта с най-възрастно население като процентен състав. Всички тези хора имат тежки хронични заболявания, които се обострят при промяна на времето.
Ако лечебното заведение има надлимитна дейност и тя е била по спешност, аз ще продължа да пиша до Надзорния съвет на Касата и ще продължа да критикувам начина на определяне на бюджетите. Не може през април да подпишеш един договор, а през юни да имаш друг начин на определяне на бюджетите и всеки да иска да управляваш успешно лечебното заведение като ти сменя правила през 5 дни.
Аз не харесвам новите допълнителни споразумения и определянето на месечните лимити от Надзорния съвет на Касата. Те не почиват на никаква логика. Не може през летните месеци да ти дадат високи бюджети, които не можеш да достигнеш, защото хората боледуват по-малко, отиват на почивка и по вили и по села, не посещават лекарите и приемът в болницата намалява. Така че не можеш да усвоиш високия бюджет през летните месеци, но не можеш и да го прехвърлиш през зимните месеци, когато съвсем нелогично ти дават по-малък бюджет. Това за мен не е нормално!
И ако обобщя, бих казала, че съм малко доволна от случилото се през първото полугодие и съм притеснена от това, което ще се случи оттук нататък.
Към всичко, което имаме за плащане, ще се прибавят високите стойности на извънгаранционния сервиз на скъпата апаратура.
От новата година, ако нещо не се промени, ще има голямо увеличение на минималната работна заплата. Това значи, че трябва да увеличим и другите заплати със същия ръст, което е разход от порядъка на 50-60 000 лева месечно. Това е твърде много за нас, защото се увеличават и другите плащания, които са много – за извънреден, нощен труд, за работа в почивни дни и празници и т. н.
Не се ли промени начинът на финансиране на лечебните заведения до кроя на годината, нищо добро не ни чака. Защото не може минималната работна заплата да има ръст с 200 лева, а източникът на приходите – цената на клиничната пътека, да остава същият.
Сега ще има увеличение на цените на газа, на цените на тока и това изяжда идеята ти за икономии, за да можеш да увеличиш работните заплати. На нас са ни два големите разходи – за медикаменти и консумативи и за работни заплати. Разходът за работни заплати вече стига 70% от приходите по клинични пътеки, което е много. А болницата няма вече вътрешни резерви за намаляване на разходите.
И пак ще кажа, че много съжалявам, че се налага да говорим за оцеляване, за пари, а последното нещо, за което става въпрос, е качеството на медицинската дейност.
Притеснителното е, че това стана европейска практика и ако погледнете класацията на най-добрите болници в света, ще видите, че от 15 болници има само една европейска в тази класация.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Здравеопазване

Към началото

Следвай ни