Д-р Минко Михов: Реновирано е АГ отделението за близо 500 хил.лв.

Препоръчана! D-r-Minko-Mihov-i-oblastniya-upravitel-Ralitsa-Manolova
Д-р Минко Михов и областния управител Ралица Манолова
Вилата на Пенчо Семов, собственост на болницата, вече е продадена, ще бъде запазена и възстановена

"Извършена е цялостна реконструкция на Акушеро-гинекологичното отделение за близо половин милион лв. Средствата са от Министерството на здравеопазването", обяви на пресконференция изпълнителният директор на МБАЛ "Д-р Тота Венкова" д-р Минко Михов.
"Успяхме да реновираме цялото отделение, това са 10 стаи в отделението по акушерство, всяка стая има баня и тоалетна. Всичко е ремонтирано - настилка, стени, тавани, ел. и ВиК инсталации, подменена е оповестителната система. Освен тях са ремонтирани и 6 стаи в гинекологично отделение. Ремонтирани са всички общи помещения, изцяло са преустроени, подменено е оборудването. Изцяло са променени кабинетите за прегледи, залите за кратки операции и операционната зала, която е доста впечатляваща. Самият АГ комплекс осигурява изключително добри условия както за майките, така и за колегите. Има възможност новородените да бъдат в една стая с майките си, както е в повечето модерни болници.
Освен 490-те хил. лв., много хора повярваха на идеята и помогнаха. "Идеал Стандарт - Видима" дари всички санитарни принадлежности.А също така фирмите "М Прес", "Дикси","Лъки строй", Северно държавно предприятие "Парос". Оборудването и новото обзавеждане са със средства от дарителите.
Доброволци и дарители обновиха стаята за изписване на бебета.
Новите условия привличат повече пациентки, лекари и сестри. Откакто е построена болницата, такъв ремонт на АГ отделението не е правен", каза д- Михов.
Той съобщи още няколко добри новини.
Продадена е след няколко години неуспешни търгове вилата на Пенчо Семов. Тя е собственост на болницата, преди време там беше инфекциозното отделение. Сградата е амортизирана, руши се, болницата не е имала средства да я поддържа.
"За късмет на всички ни, не толкова заради финансовата страна, а за моралната се появи Ивайло Иванов, който прояви доста сериозни намерения, парите, 246 хил. лв., вече се преведени на болницата. Неговата идея е да запази архитектурно сградата, като се върне предназначението й за обществено ползване. Обещанието му е да запази сградата такава, каквато е била. Ако някой не беше я купил, тя щеше да се срути.
Средствата ще се ползват за прехвърляне на детското отделение над етажа на АГ отделението. Най-добре е да бъдат териториално свързани с педиатрията и неонатологията. Едно от неремонтираните отделения, това е на онкологията. Идеята е да го преместим на мястото, където е вътрешно отделение.
Идеята е тези средства да ги вложим в нещо, което да остави видима следа", обясни д-р Михов.
Има още проекти, които са в различни етапи. Болницата е включена в проект с европейско финансиране, който предвижда ремонт на инфекциозното отделение.
Отделението по инвазивна кардиология е едно от най-важните в болницата, там се извършват животоспасяващи процедури,особено при инфаркти. Нивото на работа там е много високо. Ресурсът на апарата, който се използва в момента, се изчерпва и трябва да бъде заменен, още повече той е втора употреба. Вече не съществува номенклатурата във фирмата производител, няма ремонтни части. Екипът на болницата изработи проект, внесен е в Министерството на здравеопазването. Нещата са се случили по най-добрия начин. Получено е пълно съдействие от Министерството на здравеопазването и средствата са осигурени. Идеята е да се купи чисто нов апарат, модерен, струва 1 250 хил. лв. Осигурени са и средства за ремонт на помещението за него. Докато бъде инсталиран новият апарат, ще остане да работи старият, за да не се прекъсва дейността.
"След прекратяване дейността на сдружението между Тун и Габрово са останали 7 хил. лв. Общината и координаторите ни се обадиха и ни ги предложиха. С тях ще инвестираме в апаратура за детско отделение и неонатология. Така че вложихме средствата много ползотворно.
В момента върви един ремонт, който също е финансиран по европейска програма за реновиране на спешните отделения. Сумата е 450 хил. лв. В момента не е комфортно и за пациенти, и за персонал, но ремонтът трябва да върви. Идеята е добра, ще се отвори целият първи етаж за спешно отделение, ще има ново оборудване, след напускане на Центъра за спешна медицинска помощ. Надяваме се до Нова годна да стане", допълни д-р Михов.
В момента няма голям наплив на пациенти с Ковид, има 16 пациенти настанени, няма болни в реанимация. В най-тежките моменти на пандемия се е стигало до 90 болни. Инфекциозно отделение изцяло е отделено за ковид пациенти.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Здравеопазване

Към началото

Следвай ни