Д-р Минко Михов: Проблемът не е в леглата, а в недостига на персонал

Топ новина! Razhodite-za-elektroenergiya-sa-se-povishili-tri-p-ti,-informira-d-r-Mihov
Разходите за електроенергия са се повишили три пъти, информира д-р Михов
 Има ли много сериозни проблеми с приемането и лекуването на ковид пациенти в габровската болница, как се отразява недостига на персонал, който да се грижи за тях, готовността да бъдат разкрити нови легла при нужда в болницата, коментира нейният директор д-р Минко Михов.

- Какво е положението в Габровската болница, има ли много болни?
- Имаме около 70 болни, всеки ден постъпват нови, изписват се оздравелите, така че точната бройка се мени. Но няма такъв сериозен наплив на болни, с който не можем да се справим.
Много хора идват в спешното за амбулаторни прегледи, там също се ангажират лекари.
- Имате ли още свободни легла?
- Да, отделили сме 84 легла в момента, както вече казах заети са 70. Имаме готовност да обособим още легла. Проблемът не е в леглата, проблемът е в недостатъчния персонал.
- Имате доста болни лекари и сестри, как се справяте?
- Да имаме доста болни лекари и сестри от коронавирус, не много тежко, но излизат в карантина. Трябва да намерим кой да ги замества. Насочваме лекари и сестри от други отделения да работят в ковид сектора. Заболелият персонал не е от ковид отделението, там вземат постоянно всички предпазни мерки. Заболяват хора от други отделения.
- Има ли болни деца? При тях как протича заболяването?
- Да, има. Бяха 4 , изписахме едното. Те са с пневмония. Като цяло при децата по-леко протича заболяването.
- В интензивния сектор препълнено ли е? Колко легла има там?
- В интензивния сектор имаме 6 легла,.четири за възрастни и две за деца. В момента са заети две.
- Медикаменти, консумативи имате ли достатъчно?
- Няма сериозни проблеми с медикаментите и консумативите. Има някои, които периодично изчезват, но успяваме да набавим нови. При нужда използваме заместители.
- Казват, че Омикрон протича по-леко, така ли е или вашите пациенти са с Делта вируса?
- От най-новите взети проби от Габрово има три с Омикрон, пише на сайта на Министерството на здравеопазването. Не се знае от нашата болница ли са, но явно Омикронът настъпва. Надявам се наистина да протича по-леко, както казват, но още нищо не се знае.
- Ако все пак леглата свършат, дойдат твърде много болни за настаняване, какъв е вариантът? Ще връщате ли пациенти?
- Такъв вариант не се обсъжда. Всички, които имат нужда трябва да се приемат. Болницата все пак има 300 легла. Пак повтарям леглата не са проблем, а хората, които се грижат за болните.
- Приемат се ковид болни, за сметка на други пациенти, плановите операции са спрени, отделяте повече средства за ковид отделението, това се отразява на финансите ви вероятно?
- Така е. Имаме и много други разходи. Казвам само един факт. Последната ни фактура за ток е за 75 хиляди лв., за същия период на миналата година сме платили 25 000 за ток.
- Дарения имате ли?
- В последно време големи дарение не са постъпвали. Все пак има хора, които постоянно помагат. Завърши ремонта на акушеро - гинекологичното отделение със средства от Министерството на здравеопазването, 450 хил. лв. Имаше доста дарители, които помогнаха за обзавеждането, за оборудването.
При нас все пак се случват и хубави неща. Отбелязахме Бабинден с ритуал за изписване на бебе, но в тесен кръг, заради ситуацията гости не сме канили.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Здравеопазване

Към началото