Д-р Минко Михов: Очакваме нова лазерна апаратура за урологията

Топ новина! D-r-Mihail-Mihov
Д-р Михаил Михов
За финансовото състояние на областната болница, за очакваната доставка на нова модерна апаратура, за инвестиционната програма, за недостига на персонал, особено на медицински сестри разговаряме с на МБАЛ "Д-р Тота Венкова".

 

- Отшумява грипната епидемия, какво е положението в болницата, има ли много пациенти, болни от грип или остри респираторни заболявания?

- Имаме болни пациенти от тези заболявания, макар да не са толкова много, както по време на епидемията, когато вътрешно отделение беше пълно. Сега заболелите са намалели, включително и в детското отделение.

В момента имаме 155 пациенти в болницата, запълняемостта е около 65 процента.

- Получи ли болницата дарение от "Българската Коледа"?

- Кандидатствали сме, но още е рано за резултатите. Комисия тепърва ще разглежда заявките от страната, после ще има обществени поръчки, така че ще знаем окончателно в края на годината. Миналата година получихме ехограф за детско отделение и два монитора.

- Как завърши 2022-та за болницата, какви са финансовите резултати?

- Окончателният отчет още не е готов. Но отсега мога да кажа, че нямаме просрочени задължения, стабилно е финансовото положение. Дали ще сме на счетоводна печалба е още рано да се каже, трябва да приключи външният одит.

- Имате ли недостиг на апаратура, медикаменти, консумативи?

- В момента нямаме остър недостиг на медикаменти и апаратура. Очакваме нова лазерна апаратура за урологията. Имаме осигурено финансиране от Министерството на здравеопазването, тече обществената поръчка. Апаратурата е много модерна, висок клас, ще се използва за операции, да се разбиват камъни.

- От каква апаратура се нуждае болницата?

- Тази година ще пуснем в действие нов ангиограф, в момента тече ремонтът. Ще бъде в отделението по инвазивна кардиология. Миналата година беше финансирано от Министерството на здравеопазването, очаква се да бъдем готови през май-юни. Струва над милион и 200 хил. лв.

- Каква е инвестиционната Ви програма за 2023 година, какво предвиждате?

- И нея изготвяме в момента. Предвиждат се доста неща. Мога само са спомена ремонт на операционния блок, който ще струва 3 млн. лв. Също така апаратура за урология, за очно отделение, за акушеро-гинекологичното отделение. Очакваме финансиране от Министерството на здравеопазването. Болницата е доста добре оборудвана с апаратура, но непрекъснато излиза нова и по-модерна.

- Има ли недостиг на лекари и медицински сестри?

- Огромен е недостига, особено на медицински сестри. Положението е критично. В последните години тенденцията е по-негативна, няма новозавършили. Основно пенсионери работят. Стараем се да ги стимулираме финансово, но не можем да достигнем заплатите, договорени в колективния трудов договор, защото няма финансов ресурс. Същото е и с лекарите.

- Какво стана с ремонта на спешното отделение?

- Напредва, ще приключи в края на месеца или другия. Финансирането е по проект на Министерството на здравеопазването. Ще стане много хубаво.

- Имате ли проблеми с цените на газа за отопление?

- Много е скъпо отоплението, 80 000 лв. на месец. Цените са много високи, и на ел. енергията, и на консумативите, затова през зимния период не можем в нищо друго да инвестираме или да подобрим.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Здравеопазване

Към началото

Следвай ни