Д-р Христина Христова: Няма здраве без психично здраве

Dnes-e-Den-na-b-lgarskiya-lekar
Днес е Ден на българския лекар
Не се колебайте да потърсите помощ от специалист, щом усетите душевен дискомфорт

Христина Христова

 Д-р Христина Миленова Христова завършва Медицински университет – Плевен през 2015 г. Веднага след това започва работа в ДПБ (Държавна психиатрична болница) гр. Ловеч. Всъщност д-р Христова работи на пълни обороти и на нея като началник на отделение разчитат десетки болни в единствената държавна психиатрична болница в областта - ДПБ-Севлиево, както и пациентите й от два психиатрични кабинета. С нейната младост се свързва и бъдещето на медицината в ДПБ – гр. Севлиево. Тя избира да остане в родината си, а не да замине в чужбина, както мнозина нейни колеги. 
Д-р Христина Христова е лекар – психиатър с почти 10 годишен професионален опит в областта на биологичните медикаментозни и психотерапевтични методи за лечение на лица с психични заболявания. Извършва диагностика и лечение на широк спектър психични разстройства. Част е от утвърдения екип от специалисти на медицински център „Хипокрена”, град Севлиево и медицински център „Нова поликлиника” – гр. Габрово. 
Ежегодно участва в национални конгреси по психиатрия, представяйки интересни клинични случаи и научни разработки.
С получено признание от Европейското дружество по хипноза и Българската асоциация по хипноза и хипнотерапия, д-р Христова е и сертифициран хипнотерапевт.


Д-р Христова, каква е значимостта на психичното здраве за обществото?

Психиатрията е делът от медицината, имащ за главен фокус диагностициране и лечение на психичните заболявания. Необходимостта от базисни знания и умения по отношение на психичното страдание е от съществено значение за здравната ни система. При досег с пациенти със симптоми на психично заболяване те дават възможност както на специалистите от първичната здравна помощ (ОПЛ), така и на тези от останалите сфери на медицинската дейност, за вземане на адекватни медицински решения и при необходимост – насочване към специализирана помощ.

Ненавременното лечение, от своя страна, е предпоставка за допълнително влошаване на психичното състояние и последващо нарушено функциониране, в някои случаи – социална изолация и хронифициране на болестта.

Ранното диагностициране на психичния проблем е съществена предпоставка за положително повлияване на категории като: инвалидност (четири от десетте водещи причини за инвалидност в света се дължат на психични разстройства); смъртност (самоубийството се нарежда на 10-то място сред водещите причини за смърт в света), агресия при пациенти с психични разстройства и др. Казаното до тук очертава съществена потребност от компетентност в психичната сфера от страна на всички здравни професионалисти.

Струва ми се, че все по-често ще се налага да припомняме това, водени от все още битуващите неяснота и погрешна представа за психиатрията както в обществото, така и за съжаление, сред една, не малка част от медицинската общност. „Психичното здраве е интегрална част от здравето. Няма здраве без психично здраве”.

Как накратко за широката аудитория бихте определили психичното здраве?

В широк смисъл психичното здраве означава да се чувстваме и функционираме добре. В по-тесен аспект то е състояние на благополучие, което включва чувство на удовлетворение, активност, самочувствие, ангажираност с околния свят, вяра и реализиране на собствения потенциал. По този начин психичното здраве на всеки един от нас е основа, както за собственото ни благополучие, така и за това на общността.

Какво трябва да знаят нашите читатели за психичните заболявания и кога трябва да се обърнат към специалист за помощ?

Повечето хора смятат, че психичните заболявания са рядко срещани и обикновено случващи се на друг, но всъщност това далеч не е така – широко разпространени са (един от всеки четири души в света в някакъв период от живота си развиват психично разстройство) и повлияват различни сфери от живота, като могат да засегнат мисленето, настроението и поведението. Повечето психични заболявания се повлияват добре при подходяща терапия и пациентът може да води нормален и пълноценен начин на живот.

Използвам възможността от страниците на вестника да акцентирам върху някои от най-често срещаните симптоми при нарушено психично функциониране:

- напрежение, страх, тревожност, нарушаващи извършването на обичайни ежедневни дейности;

- чувство на безпомощност и безнадеждност;

мисли за самоубийство;

- странно, необичайно поведение – усамотяване, отдръпване от околните, чуване на несъществуващи гласове, виждане на нереални обекти;

- постоянна умора, липса на енергия;

- необичайна обърканост, разконцентрираност;

- нарушения в съня и храненето;

- агресия;

При наличие на някои от тези симптоми е необходимо да се обърнете към специалист - психиатър или потърсите лекуващия си лекар. Когато забележите свой приятел, съсед, колега с подобно страдание, направете възможното да отделите време и внимание, за да поговорите с него, напомнете му, че не е сам и го насърчете да потърси специализирана медицинска помощ.

Какви са Вашите пожелания по повод Деня на българския лекар – 19 октомври?

За мен е чест и удоволствие от страниците на вестник ”100 вести” по случай 19-ти октомври - професионалния празник на българския лекар и Деня на Свети Иван Рилски Чудотворец, да поздравя всички читатели с призив за лична отговорност към най-висшата ценност – Здравето, както и всички колеги – здравни професионалисти, които неуморно и самоотвержено отдават себе си в каузата по опазването му.

Пожелавам на всички, избрали благородния път на медицината за свое призвание, крепко здраве, лично щастие, сила и оптимизъм. Нека трудностите в нелекото ни професионално ежедневие не се превръщат в разделителна линия и арена за лични сблъсъци, а ни обединяват в борбата с общия ни конкурент – болестта, а труда ни винаги се увенчава с най-големия професионален успех – неугасваща благодарност в очите на всички, чиито живот опазваме.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

1 коментар

  • Потребител
    Anonymous 2023-10-20 00:56:59

    Празникът на лекарите е 19-ти октомври - Денят на Свети Иван Рилски Чудотворец. На 19 октомври честваме професионалния празник на българския лекар – Денят на Свети Иван Рилски Чудотворец, небесен покровител на българския народ. Честит празник на всички български лекари!

  1. Още от Здравеопазване

Към началото

Следвай ни