Д-р Ангелов спечели Купата на „Фенербахче“

D-r-angelov-s-kupata-za-p-rvoto-myasto
Д-р Ангелов с купата за първото място
Д-р Ангел Ангелов спечели Купата на „Фенербахче“ по тенис на маса за ветерани над 70 години

.Престижният турнир, организиран от авторитетния едноименен турски клуб се състоя в края на октомври в Истанбул. В него се включиха над 300 участника от 28 отбора. Възрастовите групи започваха от 35 нагоре, а българският национален отбор бе представен от още един габровец – Румен Копчев. Той спечели „малката“ купа – за класиране от 9-то до 16-то място при 55-60-годишните.

маси

Д-р Ангелов, считан за един от най-добрите кардиолози в областта, е известен и с афинитета си към спорта. Поделя страстта си между тенис на корт, бадминтон, алпийските дисциплини в ските. В последните години обаче е концентрирал официалните си изяви в тениса на маса.

През 2022-ра в Бурса стигна до второто място, там турнирът беше отборен. През тази за Купата „Фенербахче“ трябваше да се пребори с 32-ма тенисисти, почти всички бивши национали. Групата на Ангелов бе от 6 състезателя, в нея той с лекота постигна 5 победи. По-оспорвано бе в етапа на елиминациите, но габровецът стигна до финала, където се наложи над представител на домакините.

„Преди години „Фенербахче“ ме поканиха на техен турнир и тогава станах втори. Сега отново ме поканиха и аз, воден от емоциите, реших, след 20 години, да се пусна отново – сподели носителят на Купата от Истанбул. - Вярно, сега участвах при по-възрастните, но станах първи. Поканата дойде чрез „Българска мастер федерация“, чийто председател е Светла Йорданова. И чрез председателя на Тенис федерацията за ветерани Димитър Караиванов, с който миналата година играхме в Бурса.

В Истанбул имаше тенисисти от 28 държави, разделени по възрасти през 5 години. Турнирът бе тридневен, личен. Организацията беше на изключително ниво. Играеше се на 18 маси. Имаше и турнир по двойки, където с един турски представител – Халил се казваше, станахме трети. Можехме и да спечелим първото място. Най-интересното е, че беше сърдечно опериран, но бе в отлична форма. Случайно разбрах. Разговорихме се на руски с един туркменец, той ме попита какво работя и аз отговорих: „Кардиолог съм“. Като разбраха, веднага ме наобиколиха и Халил ми каза: „Аз съм сърдечно опериран“.

Istanbul

Играх и с един колега – известен кардиолог от Бурса, много добър на на ядрено-магнитен резонанс. Както и с един аптекар. Той ми каза, че вкъщи имал тенис автомат, който му изстрелвал топчетата и така тренирал. В групата ми беше лесно, защото имаше двама състезатели над 80 години. Играчи са, впрочем. Тенисът на маса е малко като цигулката, може да не тичаш, ама иска и ум. Трябва да си призная, единият малко ме беше нагънал – 2:1 ми водеше, но успях да се преборя.

Румен, който е бивш боксьор, също спечели медал – връчваха награди и за класиране след осмо място, там той стана първи. Имат традиции, ред, идеална чистота. „Фенербахче“ е голям клуб – в тениса на маса регистрираните ветерани са над 300, които си внасят членски внос и играят постоянно при много добри условия. Плащат по 100 лири на час, около 8 лева, за да тренират.“

Д-р Ангелов познава отблизо Турция и отношението към спорта в южната ни съседка. Състезавал се е и в Измир, а заедно с Румен Копчев и в Солун, където станали трети. „Няма бурти, шалвари, всичко е европейско – споделя кардиологът. - Колите светят. Много са напред! Просто ми е жал за нас.“ Жал му е и за ситуацията с любимия му спорт в Габрово. „Разбиха тениса! Разделиха се на клубове, изпокараха се. Играят в „Б“ група – изпадат, влизат. Други във „В“ група“ – съжалява д-р Ангелов, който се опитва да бъде свързващото звено и общува с всички. Мнението му е, че Габрово има потенциал в тениса на маса и ако обичащите този спорт се обединят, могат да изградят много силен отбор.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

1 коментар

  • Потребител
    Anonymous 2023-11-07 18:41:35

    ЧЕСТИТА ПОБЕДА!!! АДМИРАЦИИ!!!

Към началото

Следвай ни