Болницата е под карантина, лекуват само по спешност

D-r-Minko-Mihov
Д-р Минко Михов

"Болницата е под карантина. Работим по спешност, консултираме пациенти, които трябва да бъдат прегледани по спешност. Създали сме такава организация, че карантината да не смущава лечебния процес. Няколко пациенти са постъпили по спешност вчера. Приемат се пациенти, на които трябва да бъде извършена хемодиализа и тези с онкологични заболявания, те са преминали по график, осигурени им са лични предпазни средства. Няма болни лекари от остри респираторни заболявания. Имаме изградена стратегия, която в момента работи. Няма болни, които да са съмнителни за коронавирус, дали има носители не можем да предвидим. Имаме готовност да разкрием достатъчно легла, съобщи д-р Минко Михов, директор на МБАЛ "Д-р Тота Венкова".

Всички лекари, които преглеждат пациенти са оборудвани с лични предпазни средства. Медицинския персонал от вътрешно отделение е под 14-дневна карантина, така че те нямат достъп до пациентите.
Медицинската сестра с положителна проба всъщност не е болна, няма оплаквания, но е настанена в инфекциозно отделение. Там е и 76-годишната жена с положителна проба, която също е добре, възстановява се от пневмония. В отделението има 7 души. Останалите пациенти са били контактни с нея.
За разлика от Университетската болница в Плевен, в габровската няма напрежение, струпване на хора, скандали. Полицаи охраняват лечебното заведение.
Преустановени са детските и женски консултации, профилактичните прегледи, имунизациите, плановият прием и плановите операции, свижданията в здравното заведение. В многопрофилната болница се приемат само пациенти, нуждаещи се от спешни реанимационни и оперативни интервенции, а всички останали се пренасочват към съседни болници.
Все още е загадка как възрастната жена и медицинската сестра са дали едновременно положителна проба, след като не са били в пряк контакт, дори не са се виждали.
До вчера следобяд все още не бяха пристигнали пробите, взети от лекари и близки на пострадалите
Д-р Николай Пенчоков, директор на регионалната здравна инспекция и председател на Областния кризисен щаб също потвърди, че двете жени не са се срещали.
"Хората са разумни и реагират адекватно на нашите призиви. Няма напрежение и паника. В момента под карантина в Габрово има 40 души. От медицински лица и отделно от близките на медицинската сестра, издирихме хората, които са били в непосредствен досег в една стая със 75-годишната жена и сме изпратили в София 94 проби за коронавирус.
Никой от хората, върнали се от рискови страни не бяха със симптоми на коронавирус. Италиански гражданин сам потърси помощ в болницата, беше лекуван, пробата му за коронавирус е отрицателна. После беше под карантина вкъщи. Оказа се, че вече е напуснал страната и е в Италия", казва още той.
От Общината са предприели бързи мерки за справяне със ситуацията.
"Във връзка с изолираните положителни проби на лица с коронавирус на територията на Габрово призовавам жителите на общината към спокойствие и проява на социално отговорно поведение по отношение на собственото си здраве и това на околните. Като кмет на общината и член на Регионалния оперативен кризисен щаб, съвместно и координирано с останалите институции в града, полагаме всички възможни усилия и прилагаме мерки за ограничаване разпространението на вируса, за да могат хората да се чувстват спокойни", коментира кметът Таня Христова.
С нейна заповед са отменени до второ нареждане всички културни, спортни и други масови мероприятия, събирането на големи групи хора на закрито, в това число спортни тренировки, репетиции на танцови и самодейни състави, всички групови публични изяви.
Преустановени са учебните занятия в Техническия университет, училищата и детските градини, заниманията в яслите и яслените групи. Децата, които няма да посещават училище, детска градина и ясла нека наистина си стоят в къщи. Не се препоръчва събирането им в кинотеатри, молове и др.
Преустановена е работата с потребители в дневните и почасови форми на социални услуги за деца и пълнолетни лица. Дейностите на Детска млечна кухня, социалните услуги по Домашен социален патронаж, Обществена трапезария (Топъл обяд), Приемна грижа, Патронажна грижа, механизма Лична помощ, Дома за пълнолетни лица с физически увреждания, звено „Майка и бебе” и четирите Центъра за настаняване от семеен тип продължават да се осъществяват със засилени мерки на превенция както на работниците и служителите, така и на потребителите.
На всички второстепенни разпоредители с общински бюджет, дружества с общинска собственост и институции на територията на община Габрово е разпоредено да предприемат адекватни мерки за предпазване, както на работниците и служителите си, така и на гражданите.
Още от 8 март целият подвижен състав на общинското дружество за транспорт, обслужващ линии по вътрешноградски и извънградски направления е преминал дезинфекция, както и автогарата. Шофьорите работят с маски.
С помощта на ОП „Благоустрояване“ се извършва дезинфекция на всички публични сгради /Съд, прокуратура, Областна управа, Община КАТ, Полиция, Местни данъци и такси, културни институти, църкви/. Ще бъдат обработени и всички автобусни спирки, паркове и детски площадки.
Регионалната здравна инспекция излезе с ясни указания и към работодателите на територията на областта какви стандартни оперативни процедури трябва да следват в подобна ситуация, за да предпазят работещите в местните фирми и предприятия.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Здравеопазване

Към началото

Следвай ни