Боеприпас от Руско-турската война опразни градинката в центъра на Габрово

Топ новина! Snimka--Prestsent-r-ODMVR---Gabrovo
Снимка: Пресцентър ОДМВР - Габрово
Ще бъде унищожен в "Еловица"

Сигнал за  "бомба" опразни около обяд градинката до Театъра в центъра на Габрово. Близо три часа районът беше отцепен от полиция и жандармерия. На масто имаше сапьорски екип, пожарна кола и линейка. Според краткото изявление на комисар Андрей Хайтов, началник на “Охранителна полиция” при ОДМВР – Габрово, намерен е боеприпас от Руско-турската война от 1877 – 78 година, който ще бъде обезвреден в "Еловица 1895".

Според историка Даниела Цонева бойни действия по време на Руско-турската война от 1877 – 78 година в града не са водени. Най-близките точки до Габрово, където има сражения, са Зелено дърво и над Соколския манастир. Изпращани са части към Севлиево, но само с цел да се предприемат мерки срещу евентуално изпращане на башибозук.

На мястото, където е открит боеприпасът, се е намирал Девическият манастир. По време на войната манастирът (както и други обществени сгради) е превърнат в болница за ранени офицери, войници и опълченци в боевете на Шипка.

От пресцентърата на Од на МВР - Габрово по-късно съобшиха, че специализиран екип е транспортирал предмета на площадка извън града, където по-късно същият е унищожен контролирано

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Държавност

Към началото

Следвай ни