Благотворителен базар и дарителска кампания набират средства за лечението на 3-годишната Мони

Препоръчана! Simona-s-maika-si-Ioana-
Симона с майка си Йоана
Благотворителният базар, организиран от детска градина "Перуника", е на 23 май пред и в зала "Възраждане"

Имало едно време едно лъчезарно момиченце, наречено Симона. Тя била винаги усмихната, много щура, дива, обичала да рисува, да играе с водата и да лови рибки. Това не е приказка... Това е историята на 3-годишната Симона Пенковска от Габрово, която от септември 2022 година се бори като истински герой с тежката диагноза медуобластом (тумор в малкия мозък) и обструктивна цефалия. На 25 септември през нощта Симона получава гърч и е приета в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, където след скенер се установява наличието на образувание. Пренасочена е към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Следват 2 операции - на 26 септември и на 28 септември заради обструктивната цефалия и за премахване на 4-сантиметровия тумор. А после идва и третата... След операциите Мони не може да стои изправена на крачетата си, а иска да прави крачки, да тича и да играе като всяко друго дете.

Към момента Симона е преминала 10 курса химиотерапия, а животът ѝ е разпокъсан между Габрово и София за контролни прегледи и лечение. Всяка седмица е в болницата за изследване или терапия. Показателите ѝ се променят, налага се кръвопреливане заради ниския хемоглобин. Въпреки това се усмихва и има желание да играе с връстниците си, но това обикновенно наглед действие за нея остава несбъдната мечта. Рисковете от контакт с други малчугани са твърде много.

Операцията за премахване на тумора в малкия мозък е сложна манипулация и в 90% от случаите е неуспешна. Симона обаче успява да се пребори с помощта на лекарите. При ядрено магнитен резонанс, направен преди 2 седмици, се установява, че образуванието е премахнато напълно и няма разсейки. Но борбата за Мони тепърва започва. Остават ѝ още 2 курса химиотерапия в България. След това има нужда от допълнително лечение в Германия - имунотерапия, протонотерапия или поддържаща. Първоначалната сума е 110 хиляди евро - разход, непосилен за семейството ѝ.

За да подпомогнат Мони, децата и колективът на Детска градина "Перуника" организират благотворителен базар на 23 май, вторник. Изделията, които ще бъдат предложени на него, са изработени в „Работилнички на доброто“ от малчуганите и родителите им. Събраните средствата ще бъдат дарени за лечението на Симона Пенковска. В часовете между 11.00 и 17.30, изделията ще бъдат изложени пред зала „Възраждане“, а от 17.30 ч до 19.00 - във фоайето на залата.

Желаещите да помогнат на Симона могат да направят дарение и на банковата сметка, която е посочена по-долу.

„Моята мечта е детето ми да продължи да се усмихва, да играе с връстниците си, да тича и да се радва на любимите си занимания- това е смисълът на живота ми.“, сподели Йоана Пенковска, майката на малката героиня. Тя разясни, че е проучила възможностите за лечение в България, но към момента голяма част от съвременните методи все още не се прилагат в страната. Опциите за финансиране на терапията също не са много - „Има фонд, които подпомага болни деца, но покрива само първоначално лечение без да осигурява средства в случай на усложнения или при нужда от допълни манипулации. Надеждата ни са хората с добри сърца, които ще чуят нашата най-гореща молитва - да видим детето си здраво! Ще Ви бъда безкрайно благодарна, ако ни подкрепите в тази тежка за нас битка, разказа Йоана.

 

Дарителска сметка :

титуляр - майка

Йоана Христова-Пенковска

IBAN

BG09 FINV 9150 1317 684533

BIC FINVBGSF

Първа Инвестициона БанкаPAY PAL

Yoana Stoyanova Hristova

ioana17779@gmail.com

BG63BPBI79311028600101

Йоана Стоянова Христова

Пощенска банка

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Здравеопазване

Към началото

Следвай ни