Безплатни прегледи за измерване и оценка на растежа на децата

Bzplatni-prgldi-za-izmrvan-i-otsnka-na-rastzha-na-dtsata-
Безплатни прегледи за измерване и оценка на растежа на децата
Безплатни прегледи за измерване и оценка на растежа на децата ще се проведат в Габрово на 16 април (понеделник) от 10.00 до 16.00 часа в ДКЦ 1, етаж 2, кабинет 26. Инициативата, която придоби популярност като „Клиника на колела“, е част от стартиралата през септември 2017 година в УМБАЛ „Св.

Безплатни прегледи за измерване и оценка на растежа на децата ще се проведат в Габрово на 16 април (понеделник) от 10.00 до 16.00 часа в ДКЦ 1, етаж 2, кабинет 26. Инициативата, която придоби популярност като „Клиника на колела“, е част от стартиралата през септември 2017 година в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна мащабна кампания на Варненското дружество по детска ендокринология GROWINFORM за ранно откриване и навременно лечение на състояния, свързани с проблемен растеж.

Мобилният екип на д-р Росица Стойчева включва детски ендокринолози, които ще правят оценка на растежа на децата. Не е необходимо предварително записване, нито направление, но е добре да се знае ръста на родителите и данни за ръста и теглото на детето през годините.

Над 2/3 от децата с проблеми в растежа са недиагностицирани поради слаба информираност на общопрактикуващите лекари и родителите, отчитат детските ендокринозолози. Нарушенията в растежа, ако не са вродени скелетни заболявания, се проявяват предимно след първата и най-вече след втората година. От децата с нисък ръст малко над 50% имат някаква болестна причина за това. Останалата част са здрави деца, родени от по-ниски родители. Колкото по-рано се извърши диагностиката, толкова по-големи са възможностите за лечение, а те вече са значителни, предвид напредъка на науката в сравнение с преди 15-20 години.

При болестните нарушения в растежа предимно се касае за ендокринни или синдромни заболявания, не рядко има и съпровождаща по-тежка диагноза –кръвни, сърдечни, нервно-мускулни и др.

Около 4000 са диагнозите в медицината, свързани с изоставане в растежа. Те са от групата на редките болести. Дефицитът на растежен хормон е само една от тях. Лечението на това заболяване е скъпо, но се поема изцяло от Здравната каса.

Редовното измерване и проследяване на растежната скорост на децата позволява ранното откриване, превенция и лечение на редица заболявания. Ръстът е нисък, когато 97 процента от децата на същата възраст са по-високи. Това може да се прецени с помощта на специални криви, с които разполагат специалистите детски ендокринолози за оценка на растежния темп. Причините за изоставането в растежа могат да бъдат особености на здравото дете, хронични заболявания, скелетни малформации, синдроми, ендокринни нарушения и др. Растежът се възстановява чрез откриване и лечение на основното заболяване. Крайният ръст е толкова по-нисък, колкото по-късно е започнато лечението.

Кампанията Growinform на Варненското дружество по детска ендокринология обхваща над 10 града в страната.

Допълнителна информация за кампанията GrowInform може да бъде открита в сайта www.growinform.org, или на страницата във Фейсбук. Там родителите могат да открият калкулатор, чрез който след въвеждане на данните за ръст, пол и възраст на детето могат да видят дали то се развива в норма.






Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Здравеопазване

Към началото