„Бъки“ започва битка за шампионска титла в неделя, момичетата очакват подкрепа

Водеща! Bakii-zapochva-bitka-za-shampionska-titla-v-nеdеlla,-momichеtata-ochakvat-podkrеpa
Promo-Superfinal.jpg
Силна подкрепа от страна на габровските любители на спорта очакват тази неделя хандбалистките на „Бъки“, които започват битка за защита на шампионската си титла по хандбал при жените.

Мач №1 от Суперфинала на Държавното първенство, в който нашите момичета ще спорят със състава на „Шумен 98“, е в зала „Орловец“ от 17 часа. Във финалната серия се играе до две победи от три мача и „Бъки“ ще има домакинско предимство ако се стигне до решаваща трета среща, заради по-предното си класиране в редовния сезон.

Защитаващият титлата си от миналата година габровски тим се класира за Суперфинала като елиминира в полуфиналния плейоф състава на „Свиленград“. Лидия Ковачева и съотборничките ? спечелиха серията с 2:0 победи, след 26:28 в Свиленград и 24:21 в Габрово. Съставът на „Шумен 98“ пък успя да преодолее лидера след основната фаза на първенството „Етър 64“ (Велико Търново). Полуфиналният сблъсък между двата отбора завърши драматично, при резултат 2:1 победи за водения от Николай Начев състав. „Болярките“ взеха първата среща у дома с 27:26, „Шумен 98“ изравни след 27:22 в „Арена Шумен“, а след това успя да се наложи и в решаващия мач №3 в старата столица с 22:25.

През сезона до тук „Бъки“ и „Шумен 98“ изиграха три мача по между си. Два бяха от редовния сезон в „А“ РХГ. В Шумен срещата завърши с успех за домакините - 26:22, а „Бъки“ се наложи у дома с 32:19. Двата състава се срещнаха и в четвъртфиналната фаза на турнира Купа България. Двубоят се игра в Габрово и завърши при резултат 31:23 в полза на габровските хандбалистки, които в последствие спечелиха и трофея с победи над „Ники спорт“ (Сливница) и „Свиленград“.

Предстоят срещи 4, 5, а може би и 6, които ще бъдат със съвсем различен заряд и емоция.

„Много сме ентусиазирани и се надявам да се получи един добър мач. Иска ни се и възможно повече хора да дойдат да ни подкрепят в залата. Отборът на „Шумен 98“ е амбициран и надъхан за силно представяне в тези два или три мача, които предстоят, но ние искаме още тук, в първата среща, да покажем, че нямаме никакво намерение да отстъпваме титлата. Нашите планове са тази година да направим златен дубъл, след като вече спечелихме Купата на България“ - сподели преди срещата капитанът на „Бъки“ Лидия Ковачева - „Съставът на „Шумен 98“ е добър. Въпреки че не третират заедно, момичетата по отделно водят подготовка. Предимството им е, че имат доста ръстови състезателки - външната им тройка е над 1.80 сантиметра. Смятам обаче, че имаме уменията да ги затрудним“, допълни лидерът на габровския тим.

Очаква се съставът на „Шумен 98“ също да получи стабилна подкрепа в зала „Орловец“, така както беше и в мач №3 от полуфиналния плейоф срещу „Етър“. Тогава във Велико Търново пристигнаха над сто зрители от Шумен, за които бяха отпуснати специални автобуси. Сред тях беше и кметът на града Любомир Христов. За шуменския женски хандбал това ще бъде едва второто участие във финал за титлата. Първото е през вече далечната 1965 година, когато отборът на „Панайот Волов“ завършва втори след ВИФ „Георги Димитров“. През 1966-та шуменският женски отбор завоюва бронзовите медали. За настоящият женски тим на града - „Шумен 98“, това ще бъде първо участие във финал. До момента съставът три пъти е ставал трети в първенството - през 2013, 2014 и 2015-та година.

За ХК „Бъки“, който тази година отбелязва 20 години от своето създаване, това ще бъде 10-то участие във финала на женското първенство. Във витрината на клуба до момента са 3 шампионски титли (2006, 2015, 2018), шест вицешампионски титли (2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2017) и пет трети места (2005, 2007, 2008, 2009, 2016).

Ръководството на първия мач от Суперфинала е поверено на топ реферската двойка на България Георги Дойчинов и Юлиан Горецов. Делегат на БФ Хандбал ще бъде Дилян Генчев.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни