Алекси Чиликов победи световния рекордьор на дълъг скок Майк Пауъл

Топ новина! aleksi-CHilikov-
Алекси Чиликов
Притежателят на смятания за „космически“ рекорд в дългия скок Майк Пауъл (САЩ) беше сред съперниците на габровския атлет Алекси Чиликов на Световно първенство за ветерани на открито.

Шампионатът на планетата за състезатели над 35 години се проведе в Тампере, Финландия. Специалистът по патентно право Алекси Чиликов участва в две от дисциплините на първенството при мъжете на възраст от 55 до 59 години. Паметна за него обаче ще остане надпреварата на дълъг скок, предвид факта, че сред регистрираните 33-ма участници беше и световният рекордьор в дисциплината Майк Пауъл. През 1991-ва година на Световното първенство в Токио американецът записа феноменален резултат от 8.95 метра, който вече 31 години стои неподобрен.
„Майк Пауъл се оказа приятен и коректен мъж, през цялото времетраене на състезанието пускаше шеги. Поради лошото време (постоянен дъжд) и проблеми със стара травма, той се отказа се от участие след първия си опит, при който реално нямаше приземяване, а по-скоро отскачане без фал и пробягване по пясъка. Въпреки отказването си той не напусна сектора и остана до последно с нас, останалите състезатели. Така на практика всички участници на дълъг скок победиха Майк Пауъл и той остана последен“, сподели с усмивка Чиликов.
Габровският атлет регистрира резултат от 4.37 метра, който му отреди 23-та позиция. „Резултат, който е далеч под очакванията ми и моето лично постижение. При постижение близко или равно на личното ми бих се класирал на 15-18-то място“, анализира той. Златото с 6.27 метра завоюва италианецът Джани Бекати.
Втората дисциплина, в която Чиликов участва на Световния шампионат, беше висок скок. Тук класирането му беше по-добро, въпреки че отново не успя да се доближи до своето най-добро постижение - 11-то място със 145 сантиметра, регистрирани от първи опит. Първото място със 181 сантиметра завоюва Георгиос Фармакис от Гърция.
„Чувствах се физически подготвен, дори готов да подобря личния си резултат за тази възраст, но постижението ми е с 15 см под най-доброто за мен, с което бих се класирал 5-ти или 6-ти. Въпреки това съм доволен, тъй като три седмици преди състезанието се появиха силни болки в отскачащия ляв глезен, които, макар и затихнали след предприетото лечение преди първенството, отново се обостриха на по-големите височини и не ми позволиха да участвам пълноценно“, обясни Чиликов.
Амбициите му са да подобри своите лични постижения на някоя от следващите международни прояви, в които планира да участва - Балканиадата в Солун, Гърция, през септември или Европейското първенство на закрито в Торун, Полша, през март.
Алекси Чиликов беше единствения габровски атлет на Световното във Финландия. България беше представена от общо шестима състезатели. Другите родни атлети ветерани бяха Магдалена Христова (W45), Светла Цонова (W50), Мерлина Пападопулу (W50), Йордан Йорданов (M75), Тони Велков (М35). В класирането по медали страната ни зае 49-то място с едно златно и едно сребърно отличие.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Лека атлетика

Към началото