Акад. Светлин Русев подкрепи изложбата „Кристо и Жан-Клод“ в Габрово, обеща каталог

Топ новина! <p>    Един от най-доказаните съвременни български художници - академик Светлин
IMG_7100-2993.JPG

    Един от най-доказаните съвременни български художници - академик Светлин Русев, подкрепи идеята през октомври в Габрово да се открие изложба „Кристо и Жан- Клод“.

Един от най-доказаните съвременни български художници - академик Светлин Русев, подкрепи идеята през октомври в Габрово да се открие изложба „Кристо и Жан- Клод“. Нещо повече, на среща в неговата галерия на ул. „Врабча“ 1 в София пред представителите на организаторите – Симеон Абанос, Божидар Стойков и Иван Господинов, той заяви, че ще осигури финансиране на каталог на експозицията. По негова преценка суперлуксозното издание ще струва около 15-20 хиляди лева.
    „Ако ще правим провинциална изложба,  да я правим в София“ - засмя се академик Светлин Русев, възпитаник на проф. Дечко Узунов.
    „Трябва да има и оригинали, да не са само постерите“ - препоръча маестрото. В Академията имало няколко етюда, но най-ценните неща били в колекционера Иван Деянов.
    „Той си ги поизпроси – спомня си студентските години Светлин Русев, учил тънкостите на изобразителното изкуство заедно с Христо Явашев.  - Всичко събираше. Ние не го познавахме. Бяхме втори курс, когато ни извика бай Дечко – мен, Христо и Драган Немцов – друг габровец, да помогнем, да носим негови работи – имаше едно ателие на „Гурко“ бай Дечко.  И там го видяхме – Иван Деянов. Бай Дечко му викаше Редактора. Беше издал две книжки за изкуството. Та, там се запознахме с него и той започна да обикаля ателиетата. Тези неща са много редки и много ценни и е добре да ги потърсите.“
    „Снощи се видях с Анани – сподели още Светлин Русев. - Открих една изложба на Иван Андонов в галерия „Арте“ на „Раковски“. И той беше там, имаше много артисти. Те са живели заедно – Анани и Иван. Иван даже има едно писмо от Кристо – когато замина. Анани има много неща на Христо.“
    „Нещо ще искаме – начерта плана академикът, визирайки един от най-богатите мъже в България – Васил Божков, който бил страстен почитател на изкуството на Явашев. - Откриване без каталог не е откриване!

    Специално за каталога ще говоря с Божков. С жена си те ходиха със самолета си в Италия, даже ме каниха да отида с тях. Владимир им организира всичко. На тази тема те са съпричастни.
    Не знам как са габровските бизнесмени, може би тук, в София, е по-лесно.“
    Общинският съвет в Габрово официално взе решение да се организира отлаганата 20-ина години изложба с оригинални постери, дарени на града от Кристо, както и на семейния архив на Явашеви, предоставен от тях в края на миналия век.
    Осигурено бе и прилично, по местните стандарти, финансиране. Преобладаващата част от заделените средства обаче ще отиде за закупуване на технически средства, каквито, оказа се, липсват в габровските галерии. Затова в орязаната план-сметка изобщо не бе предвидено да се направи това, с което започва всяка изложба – каталог. Пропуск, който ще бъде запълнен от състудента на Христо – Светлин Русев.  
    Маестрото подкрепи преди години идеята на „Нашето ПО-ГОЛЯМО Габрово“ за изграждане на Център на модерното изкуство на името на Кристо в родния му град. Чрез своята фондация той осигури и средства за изложба на постерите, но след това започнаха нескончаемите съдебни дела.
    Да се спре този позор, Светлин Русев призова тогавашния президент Георги Първанов чрез открито писмо във вестник „Труд“, но отговор не последва.
    Светлин Русев не смята да ограничи своята подкрепа за предстоящата изложба само с изработването на каталога. Собственикът на една от най-изящните галерии в България обеща да дойде в близките седмици в Габрово, за да се запознае на място с възможностите на галерията, в която ще се експонира изложбата.
    И Светлин Русев, и журналистката от БНТ Евгения Атанасова, с която  разговаряхме след срещата в галерията, направила половин дузина филми за творчеството на родения на 13 юни 1935 година в Габрово артист, посъветваха, че трябва да се изчакат личните указания на Кристо.
    „На практика Кристо подреди изложбата на „Гурко“ миналата година – спомня си Евгения. - Владо беше тук, но постоянно се съветваше с него, снимаше и му показваше и следваше стриктно указанията му.“
    Евгения Атанасова прие идеята да е куратор на съпътстваща изложба – със снимки на габровци, съпреживели магията на „Плаващите кейове“. Самата тя работи две седмици там като доброволец.
    „Сега, след Изео, нещата са много по-добре. Мисля, че хората повече го разбират, успяха да го почувстват - казва Евгения и на изпроводяк усмихнато-подтикващо добавя - Действате! С Вас съм!“

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Cristo

Към началото

Следвай ни