АЕЖ: МВР дължи отговорност за насилието над граждани и журналисти

Protest-t-trudno-mozhe-da-se-nareche-miren
Протестът трудно може да се нарече мирен
Асоциацията на европейските журналисти-България се възпротиви на насилието

Иван Радев

Асоциацията на европейските журналисти-България разпространи вчера открито писмо до медиите, в което се настоява, че Министерството на вътрешните работи дължи отговорност за насилието над граждани и журналисти по време на протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз от 16 ноември в София. Писмото е подписано от Иван Радев, член на Управителния съвет на сдружението. В него се казва:

Наред с множеството сигнали за пострадали граждани, събрахме информация за девет журналисти, срещу които полицията неправомерно и незаконно е упражнила сила. Част от случаите са видни във видео записите от протеста и показват непрофесионализъм и дори умисъл в действията на представители на полицията.

Обезпокоително е, че част от колегите са пострадали, въпреки че ясно са се идентифицирали като журналисти пред органите на реда. Медиите трябва да направят всичко възможно техните представители да посещават подобни струпвания на хора с ясно отличителни знаци (големи надписи PRESS) и дори със защитно облекло, когато това се налага. Полицията обаче показва, че не знае как да се отнася с представителите на пресата, които са там с цел обществото да бъде информирано за случващото се. За съжаление, тежко екипирани полицаи за пореден път реагираха на провокации чрез насилие не само срещу отговорните, но и срещу мирни протестиращи, случайни граждани и дори журналисти.

Абсолютно недопустимо е полицаи да карат фоторепортери да трият кадри, за да прикрият свои неправомерни действия. Недопустимо е и да им забраняват да снимат. Полицаите са длъжни да имат идентификационни номера на видни места - правило, което редовно се потъпква от Министерството на вътрешните работи. Дори само липсата на идентификационни номера, която говори за подготовка за насилие и злоупотреби, е причина да се търси отговорност от началниците на Столичната дирекция на вътрешните работи и МВР. Но умишленото насилие срещу журналисти и граждани не може да бъде подминато. От пресцентъра на МВР заявиха за АЕЖ, че е започнала вътрешна проверка. За пореден път след такъв случай полицията ще се проверява сама. И без да е завършила проверката, е ясно колко ефективна ще бъде тя. Настояваме за независимо разследване и понасяне на отговорност. Призоваваме всички пострадали, които все още не са подали жалби, да потърсят правата си и сме готови да окажем правна помощ на всеки колега.

След понасяне на отговорност от виновните за полицейското насилие на 16 ноември, е необходимо да се проведат обучения и инструктажи на служителите за борба с безредиците по какъв начин да се отнасят с журналисти. Отдавна настояваме при подобни случаи да има определен служител за контакт с медиите и за случаи със замесени журналисти. За пореден път, научаваме по време на протест за бити и задържани журналисти и нямаме контакт в МВР, когото бързо бихме могли да уведомим и да предприеме действия. В подобни случаи свързване с пресцентъра е безполезно, тъй като от там нямат директна връзка със служителите на терен.

АЕЖ ще сигнализира Платформата за сигурността на журналистите към Съвета на Европа за полицейското насилие от четвъртък и българските власти ще са задължени да отговорят и дадат информация за всеки един от случаите. Инцидентите вече влязоха в полезрението и на международната организация “Репортери без граници”.

 

Припомняме:

Репортерът на онлайн изданието Gospodari.com Дани Йорданов е умишлено удрян с палки 2-3 пъти от полицията в района на ул. “Генерал Гурко”, докато предава на живо, въпреки че казва, че е от медиите (не носи табела “PRESS”), а операторът Марио Господинов е до него; операторът също е ударен с палка.

Сцената се вижда след 59:27 от живото предаване на “Господари на ефира”. Дани Йорданов, който държи микрофон с логото на предаването, а до него е операторът, многократно и с висок глас казва “Медиа, медиа!”, но е ударен в корема от поне двама полицаи. Един от тях се чува да крещи “Кво правиш тука?”.

Полицията е опитала да принуди фотожурналиста на „Дневник“ Георги Кожухаров да изтрие снимките си (той отказва, а след намесата на други журналисти полицията се оттегля). Инцидентът става в района на църквата “Св. Седмочисленици”. Кожухаров, екипиран с каска с надпис “PRESS”, е заснел как полицаи извличат момче и удрят главата му в кофа за боклук. След като забелязват, че снима, при Кожухаров отива полицай, който не се легитимира и му се разпорежда да изтрие снимките веднага. Кожухаров извиква намиращия се наблизо екип на телевизия NOVA и казва, че го карат да си трие снимките и тогава полицаят се оттегля. Той обясни, че полицаите целенасочено са пречели на фотожурналистите да работят, като са ги гонили със заплахи “Изчезвай, да не си изядеш боя!” и умишлено удряне през камерата.

Репортерът на спортното шоу на Дарик радио Николай Ганчев е бил задържан за кратко от полицията заедно с протестиращи и случайни минувачи в района на Спортната палата. Ганчев става свидетел на това как полицията нахлува на територията на частен обект – “Бар 75” – и започва да предава на живо. Той е бил избутан от полицай, който му вика “Върви, бе, върви!”, въпреки че колегата заявява, че е журналист и се опитва да се легитимира с прес карта. Оказва се притиснат в малка уличка, успоредна на ул. “Генерал Гурко”, където служителите на реда задържат протестиращите (сред които има и случайни минувачи), принуждавайки ги да легнат на земята. След около 15 минути Ганчев е освободен, след като полицията забелязва баджа му – акредитация за двубоя между България и Унгария. Ганчев не спира да излъчва на живо с включена камера. С него през цялото време е бил и Юлиян Сутев, репортер в Новините на Дарик радио, който, при изтласкването на протестиращите е ударен няколко пъти с палка. Сутев уточни, че просто е придружавал Ганчев и се е легитимирал като журналист едва когато полицията започва да освобождава задържаните. Той е потърсил медицинска помощ за травмите си и предстои да си извади документ от Съдебна медицина. Можете да видите живото предаване на Дарик радио тук.

Фотожурналист от международна новинарска агенция, пожелал анонимност (името му се пази в АЕЖ), е бил напръскан със спрей в лицето от полицай. Инцидентът е станал при разпръскването на “Бар 75”, при ул. “Иван Вазов”. След като полицай е потърсил сметка от фотографа защо не бил снимал сцени за насилие над служителите на МВР, друг униформен служител се е приближил към фотожурналиста и на разстояние от 50 см го е напръскал в лицето. Има медицинска документация, продължава да се лекува.

Репортерите на Sportlive.bg Кристиян Иванов и Емил Георгиев са удряни с палки и юмруци, докато се опитват да заснемат как служители на МВР нанасят удари на протестиращ мъж, свален на земята, който видимо не оказва съпротива. Когато журналистите се приближават и започват да предават на живо какво се случва, насилието над гражданина бива преустановено, но се прехвърля върху журналистите. Във видеото на Sportlive.bg ясно се вижда и чува, че репортерите се опитват да се легитимират, но въпреки това върху тях е упражнено насилие. Ударите с палка се чуват ясно, както и викове: “Давай, удряй!”. По думите на Кристиян Иванов, той получава 3-4 удара с палка през ръцете, а колегата му Емил Георгиев е ударен с юмрук в корема, като при един от по-ранните полицесйки щурмове също е удрян. По време на инцидента Георгиев носи окачен на врата бадж, идентифициращ го като журналист, а Иванов през цялото време държи прес картата си до телефона, с който предава на живо.

Репортерът на “Мач Телеграф” Николай Парашкевов е пострадал сериозно от удар с палка в главата, нанесен му, докато е бил паднал на земята в една от малките улички в района на ул. “Ген. Гурко” по време на един от полицейските щурмове. Инцидентът става в около 19:00 ч. Журналистът е носил бадж на медията, която представлява. Парашкевов е с пукнат череп и шест шева, като манипулациите са извършени в болница “Пирогов”.

За съжаление, това не са единствените примери на полицейско насилие, упражнено върху журналисти, работещи на терен по време на размирици, които документираме. Припомняме, че колегата ни Димитър Кенаров бе брутално бит и задържан незаконно от служители на реда, докато отразяваше масовите антиправителствени протести в нощта на 2-ри срещу 3-ти септември 2020 г. Незаконният му арест бе признат след съдебна сага, продължила близо година и половина, с решение от 4 февруари 2022 г. на Софийския районен съд. Докато се стигне до съдебно решение, обаче, МВР многократно отказваше да оповести резултатите от вътрешните си проверки по случая, а прокуратурата – да образува разследване.

Ето защо, призоваваме за независимо разследване на случаите от вечерта на 16 ноември, чрез което да се избегне порочната практика органите на МВР да проверяват и съответно прикриват собствените си служители.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Държавност

Към началото

Следвай ни