6000 лв. глоба, конфискация и условна присъда за убийството на дива коза

Водеща! divo-zhivotno-ot-zastrashen-vid
диво животно от застрашен вид
Подсъдимият сменил 3 версии - отначало отричал да е убивал защитеният вид животно, но после завел полицаите при заровеното месо и ловната си карабина

Шест хиляди лева глоба, конфискация на скъпа ловна карабина барабар с оптиката и супресора й и условна присъда от една година затвор с три години изпитателен срок – това е наказанието за бракониерски лов на дива коза в Национален парк „Централен Балкан”. Подсъдим по делото в Окръжния съд в Габрово бе Н. Н. от Карлово, който е обвинен в убийството на диво животно от застрашен вид – дива коза, на територията на националния парк.

Дивата коза била убита на 25 ноември 2021 г., в района на връх Зелениковец в местността Кръвенишки дол. Пред съда свидетелски показания даде един от дългогодишните служители на парка. Сутринта на 25 ноември 2021 г. той и негов колега минали с високопроходим автомобил близо до споменатото място. И двамата забелязали дива коза, която пасяла спокойно на билото под върха. След като си свършили проверката, служителите на парка се върнали по същия път. Този път обаче на мястото, където преди това красивото животно хрупкало тревица, видели човек с пушка да влачи трупа му. Веднага се обадили на дежурните си колеги и на полицията.

Малко по-късно в района на хижа Тъжа открили джипа на подсъдимия Н. Н. Вътре намерили незаконен пистолет с 8 патрона. Не след дълго се появил и самият собственик. Малка подробност, но значителна при разследването, се оказал фактът, че единият полицай забелязал някакви особени косми по дрехата на заподозрения. После, при изследването им се оказало, че са от дива коза.

Полицаите отвели заподозрения в управлението на МВР в Троян. Отначало Н. Н. отричал да е стрелял по дивата коза, твърдял, че ловната му карабина била открадната, но по-късно си признал. На следващия ден отвел полицаи и служители на НП „Централен Балкан” на мястото, където бил заровил в два найлонови чували одраното месо на дивата коза, ловната си карабина. Вътре имало и патрони, ловен нож, въже и други вещи, сред които гилза с ударена капсула. Мястото било отдалечено и труднодостъпно. Находките били заснети и документирани, но служителите така и не успели да намерят кожата на дивото животно, защото тя пък била оставена на друго място, а вече се стъмвало.

Делото срещу Н. Н. започна на 14 юли т. г. в Окръжния съд в Габрово. Като доказателства бяха приобщени и заключенията на изготвените на досъдебното производство експертизи – биологична и химическа. Последва ново заседание на 18 септември.

Вече пред съда подсъдимият се опита да представи трета версия – че намерил случайно чувалът с месото, ей тъй, докато се разхождал, но не дал логично обяснение защо пък е укрил ловната си карабина. Не издържали и показанията на негов свидетел.

Днес габровският Окръжен съд приключи случая, но той може да продължи по инстанциите, ако подсъдимият и защитата му решат да обжалват пред великотърновския Апелативен съд. Законът им дава това право в 15-дневен срок.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Държавност

Към началото

Следвай ни